Tim,Max,Emma och Ashleyär några av barnen som fått betydligt längre väg än tidigare till skolan. Foto: Louise Fredriksson

Nya skolvägen: Drygt en timme längre

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen tog det bara sju minuter för Tim, 13, att ta sig till skolan. Men sedan busslinje 144 drogs om har en enkelresa plötsligt blivit en timme och en kvart.

Nya sträckningar för Pågatågen har fått konsekvenser för flera busslinjer, det har SVT Nyheter Skåne berättat om tidigare. Efter berättelsen från Aldis hörde fler personer av sig och berättade om sina nya vägar till skolan.

Bland de drabbade finns familjen Fredriksson i Oxie, där sonen Tim går i skola i Västra Ingelstad. Tidigare kunde han ta buss 144 som passerade nästan alldeles utanför huset. Resan var då över på sju minuter.

Men inte nu längre. Bussen har slutat gå, och för att Tim ska kunna åka kollektivt till skolan måste han varje morgon först ta buss och tåg till Hyllie, därefter tåg vidare till Västra Ingelstad C, och slutlligen en promenad till skolan. Och restiden, den har svällt avsevärt, från sju till sjuttiofem minuter.

– Det känns inte bra alls, inte för någon i familjen, säger mamma Lousie Fredriksson.

För få anses drabbade

Den nya ordningen har bara gällt några dagar, och hittills har de försökt lösa problemet med bil. I Tims klass går tre elever till som måste göra samma resa, så familjerna har hjälpts åt så gott det går för att undvika de utdragna tågresorna.

– Tar Tim tåget kan det hända att han kommer hem alldeles för sent, och det går ut över läxor och träning, säger Louise.

På Skånetrafiken känner man till problemet, och beklagar att Tim och andra elever drabbats. Exakt hur många barn det rör sig om vet man inte, men antalet ansågs hur som helst för litet för att motivera att behålla linjen.

– Det är ändå skattepengar det handlar om, och man har sett att dessa gjort större nytta på andra ställen, säger Helen Holmqvist, informatör på Skånetrafiken.

Inte aktuellt med skolsjuts

Tim har gått i skolan i Västra Ingelstad i över två år. Tidigare gick han i Oxie, och hade då cykelavstånd till skolan, men av olika anledningar blev ett byte nödvändigt.

Eftersom skolan i Västra Ingelstad ligger på andra sidan kommungränsen och dessutom är en friskola, är skolskjuts enligt vanliga regler inte aktuellt.

– Det faller inte inom ramarna för vad som berättigar till skolskjuts, säger Helen Homqvist.

Och det är just det fria valet av skola som gör att familjen inte fått något gehör för sina klagomål efter bussindragningen. Men att byta tillbaka känns inte aktuellt för familjen.

– Det har blivit mycket bättre för Tim sedan han kom till Västra Ingelstad, och dessutom fungerade ju allt vid den tiden så bra med bussen. Men nu har det blivit något som går ut över hela familjen, säger Louise Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.