Foto: TT

Nyanlända fick tak över huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingar i Malmö slapp tillbringa den kalla natten under bar himmel. Däremot vet polisen fortfarande inte vad som hänt de 200 migranter som skulle återvända till Danmark.

Migrationsverkets fulla lokaler har tidigare tvingat flyktingar i Malmö att tillbringa natten under bar himmel, och i helgen har det varnats för snö. Under natten till lördagen kunde alla flyktingar dock få tak över huvudet.

De som inte inhystes av Migrationsverket erbjöds övernattning i en moské och hos frivilligorganisationen Kontrapunkt.

– Som jag förstår det kunde alla bli upplockade, säger Kontrapunkts samordnare Sofie Malm, som berättar att organisationen hade drygt 130 asylsökande i sina lokaler under natten.

Sydsvenskan skriver att en barnfamilj som anlände till Migrationsverket sent i natt vägrades inträde av Migrationsverkets personal. Familjen togs om hand av privatpersoner som körde familjen till en moské.

”Språkförbistring”

Enligt polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford kom uppemot 400 nyanlända, varav 77 ensamkommande barn under natten.

– Vad vi hört har ingen tvingats sova ute.

Ett fyrtiotal av dessa återvände till Danmark, enligt Westford. Däremot vet man fortfarande inte vad som hänt de runt 200 män som ville återvända till Danmark och söka asyl där i stället.

Enligt tidigare uppgifter ska Danmark ha vägrat ta emot dem. Men det handlar om ett missförstånd, enligt svensk polis.

– Det tycks bero på språkförbistring eller enskilda polisers agerande, säger Petter Liljeblad, pressekreterare vid Polismyndigheten, till TT.

– Det ska gå att återvända, ingen ska behöva hamna i limbo.

Kommande natt öppnar även Johanneskyrkan i Malmö upp och erbjuder tak över huvudet, enligt prästen Per Kristiansson som samordnar Svenska kyrkans flyktinghjälp i Malmö.

– Folk ska inte behöva vara ute på stan i kylan, säger han till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.