Många drabbas om id-kontrollerna försvårar pendlingen. Foto: Linda Fridh / SVT

Obligatoriska id-kontroller kan få ödesdigra följder för regionen

Uppdaterad
Publicerad

De planerade id-kontrollerna från den 21 december kan kosta en miljard om dagen, enligt Sydsvenska handelskammaren.

Idag varnar Öresundsinstitutet för att regeringens förslag på beslut om obligatoriska id-kontroller kan komma att skada Öresundsregionen för lång tid framöver. Öresundsinstitutet menar att den här lagrådsremissen tar Sverige 15 år tillbaka i tiden.

– Det blir som på flygbåtarna, trångt och långsamt. Då pendlade 3 000 personer, men så lågt kommer inte dagens pendlande att sjunka, men det kan sjunka rejält, säger Öresundsinstitutets VD Johan Wessman, till SVT Nyheter Skåne.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Diskuteras på sociala medier

Idag är det 14 000 personer som varje dag pendlar till Köpenhamn och drygt hälften, 8 600, är beroende av tåget. För dessa kan den längre restiden bli helt avgörande.

Det finns redan facebooksgrupper där man diskuterar hur man kan klara av detta, genom att exempelvis pendla med bil.

– Men där uttrycker man också att man kommer sluta jobba, om det blir dessa långa restider, säger Johan Wessman.

Under de senaste åren har en mängd företag etablerat sina huvudkontor i Malmö och detta i hög grad på grund av den smidiga brotransporten.

Kan påverka lång tid framöver

Och även om det föreslagna beslutet blir tidsbegränsat så kan det få följdverkningar under lång tid framöver.

– Även om det är över om ett halvår, så funderar man på när detta kan ske nästa gång. Fler människor kanske drar sig för att ta jobb i Köpenhamn och fler arbetsgivare kanske funderar på om man verkligen ska etablera sig i Malmö, säger Öresundsinstitutets VD Johan Wessman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet