Misstänkt giftigt ämne provsprängs ikväll

Uppdaterad
Publicerad

Polisens bombgrupp och räddningstjänsten fick avlägsna en behållare med misstänkt farligt pulver från Tullverkets lokaler i Malmö idag. Ikväll ska pulvret ”mätas” för att se om det är explosivt.

Det misstänkt farliga ämnet hittades i en behållare när Tullverket genomförde en husrannsakan.

– Det är omständigheterna kring beslaget som gör att vi vill ta det säkra före det osäkra och göra en analys av vad det är för ämne, säger Anette Malmberg som är kommunikationchef vid Tullverket.

Hon säger att ingen i personalen uppges må dåligt eller ha påverkats av ämnet och att det rör sig om en mindre mängd.

Räddningstjänsten kallades till platsen vid kvart i elva på fredagsförmiddagen för att hjälpa till att forsla vidare ämnet. Även polisens bombgrupp tillkallades, eftersom de har bättre utrustning och fordon för att hantera ämnet.

– Vi bedömer det som ett giftigt ämne och vi kommer att hjälpa till med förflyttningen, säger Mats Nilsson som är inre befäl på Räddningstjänst syd.

Vid klockan fyra lämnade polisen platsen med det eventuellt farliga ämnet och transporterade det vidare. Under kvällen ska räddningstjänsten och polisen ta reda på om det kan vara explosivt. Om inte kommer det senare att föras till nationellt forensiskt centrum i Linköping.

Detaljer kring själva tillslaget vill inte tullen avslöja i nuläget.

– Det är en pågående utredning som skyddas av sekretess. Vi fick ett åklagarbeslut att genomföra en husrannsakan och då hittade vi det här ämnet, säger Anette Malmberg.

Enligt P4 Malmöhus ska det röra sig om kaliumcyanid, som kan vara livsfarligt att andas in och måste behandlas med skyddsmask och gummihandskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.