Olycka i barndomen har präglat hans liv

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna åker 20-årige Abed Audi från Malmö till USA för att fullfölja sin dröm. Att spela amerikansk fotboll i sportens hemland.

Men det kommer att bli tufft. Konkurrensen är stenhård men Abed tror att han har det som krävs.

Och han är övertygad om att den svåra olycka han var med om som 7-åring har gjort honom starkare.

– Just nu nervöst, lite skrämmande. Man lämnar familj och vänner bakom sig, och vet inte vad man kommer möta. Det är något nytt.

Tid att packa. För kvällens träning och för det stora äventyret. För nu ska Abed Audi till college i Californien för att utbilda sig till civilekonom. Men också för att se hur bra han kan bli i amerikansk fotboll.

– Det är 35 personer som fajtas om två positioner på planen. Du måste fajtas och lyckas på två-tre månader för att ta en position. Man måste ju ha den mentaliteten. Man måste våga tro på sig själv. Om man inte har det så kommer man inte någonstans. Och det är det jag alltid har gjort. Jag har tänkt att jag är en av de bästa.

– Först och främst har jag varit med om en incident när jag brände mig med kokt olja. Jag var sju och ett halvt år och då var det Ramadan. Fritösen var då på bordet och jag var så kort så jag snubblade på kablarna och drog med mig den och då ramlade fritösen åt sidan och då kom all olja över mig. 

Han beskriver händelsen som något som fick honom att känna sig starkare som person.

– Eftersom jag har varit med om något skrämmande så har jag på grund av alla operationer och alla människor som varit omkring mig lyckats bygga upp något. Och med det så har jag blivit en mycket starkare människa som har haft självförtroende. Jag har varit mycket blyg tidigare men nu är jag den som skriker och skrattar mest.

Han har bara hållit på med sin amerikanska fotboll i 4 år, men han spelar redan i A-landslaget. Och trots att Abed är ganska liten i de här sammanhangen, med sina 175 cm och 72 kg, så har han hittat hem.

– Mina fördelar är att jag är mycket kvick och att jag vågar tackla. Jag gillar att tackla. Man måste hitta den passionen för något och jag vågar tackla, jag kommer aldrig tveka på att tackla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.