Regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) säger att kontrollen ska skärpas av de vårdcentraler regionen har avtal med. Foto: SVT

Oskuldskontrollerna granskas av Region Skåne

Uppdaterad
Publicerad

TV4:s Kalla Fakta avslöjade kontrollerna med hjälp av skådespelare och dold kamera, genomförs av flera svenska vårdgivare kommer nu att granskas av Region Skåne.

Malmö var en av de kommuner där skådespelare med dold kamera avslöjat hur vårdcentraler erbjudit undersökningen, trots protester från den berörda kvinnan.

– Jag är bestört över avslöjandena i Kalla Fakta. Så kallade oskuldskontroller får aldrig någonsin ske i sjukvården. Det är djupt kränkande. Vi inleder nu en granskning och vi kommer vidta åtgärder för att avsevärt skärpa kontrollen över vårdcentraler som har avtal med Region Skåne, säger regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) i ett pressmeddelande.

Flera partier

Det rödgröna styret kräver också att Inspektionen för vård och omsorg agerar i frågan.

Även Folkpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet kräver att en utredning av vårdcentralen och läkarens agerande görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.