Övriga frågor

Uppdaterad
Publicerad

Kostnader för mediciner, ambulanssjukvård och vård av äldre multisjuka. det är några av frågorna som besvaras under rubriken övriga frågor.

Avtalsuppsägning:

Jag vill veta vilka personer som arbetar med just avtalsuppsägningen i Skåne !

Sjukvårdsdebatt

Då jag inte är med i facket får jag inte tillgång till information, vill därför själv kunna vända mig till någon som kan svara på frågor. Har försökt men får svar som; var inte med från början, kan inte svara på vad som gäller för ditt sjukhus osv.

 Politiker i region Skåne vill ha ett arbetsavtal ! Om ni är det minsta insatta i sjukvården borde ni förstå att olika enheter har olika behov.

Jag vill veta vad som får er att tro att alla enheter kan ha samma avtal och hur mycket ni beräknar spara genom denna avtalsuppsägning ?

 Vid ett möte för ca 3 år sedan när vårt avtal i Kristianstad blev uppsagt kunde ni inte redogöra för vinsten med ett avtal enl Birgitta Larsson, vi har jobbat efter AB08 sedan dess, vi har visat på hur mycket dyrare AB08 blev men ännu har inget nytt avtalsförslag kommit. Vad väntar ni på ?

 I mina ögon har politikerna misslyckats totalt och borde erkänna sina misstag och göra något bra för en gångs skull. Låt oss få arbetsro och kom inte med fler korkade påhitt, ni måtte väl ha annat att göra än att oroa anställda och slösa på skattebetalarnas pengar !!

Upprörd sjuksköterska med > 30 års erfarenhet/ Monika

Hej Monika!

Tack för dina frågor. Personalstrategiska avdelningen i koncernledningen har huvudansvaret vid uppsägningar, men arbetet utförs på förvaltningarna.

2009 beslutade dåvarande personaldirektören, efter hörande av politiker, att lägga ut uppdrag att ensa den stora mängd arbetstidsavtal som fanns. Målet var större enhetlighet och samsyn i Region Skåne och att göra det lättare för medarbetare att flytta mellan avdelningar. Det handlar inte om ekonomi även om en av följderna kan bli billigare administration.

Det finns fortfarande flera avtal, men det har gått från hundratals till ett tiotal.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Kostnader för mediciner:

Hej

Stämmer det verkligen att kostnaden för mina mediciner (förutom mitt självkostnadspris) läggs på min lokala Vårdcentral? Har hört skrämmande historier om att läkare på Vårdcentralen nekat patienter vissa livsviktiga preparat / mediciner eftersom de blev för kostsamma för den lokala Vårdcentralen! Jag hoppas innerligt att detta inte stämmer för i så fall kan jag ju mycket väl själv drabbas av denna ”spariver” vilket då kommer att ödelägga mitt liv! Är det på detta vis som Vårdcentralerna ska spara pengar åt Landstingen?! Att neka vissa vårdtagare den medicin som de är i så stort behov av, detta för att eventuellt kunna spara några kronor?! Till vilket pris?!

M.v.h Mycket bekymrad vårdtagare på Österlen!

Hej!

Tack för dina funderingar och frågor om medicinkostnader. Ersättning för vanliga läkemedel (75 %) ligger som en del i den vårdpeng som vårdcentralen får för varje förtecknad patient. Vårdpengen är viktad så att vårdcentraler med en befolkning med ett stort vårdbehov får en högre vårdpeng än vårdcentraler med befolkning med lägre vårdbehov. Vid läkemedel skrivs ut använder läkarna den så kallade Skånelistan för att förskriva lämpligt läkemedel. Har man frågor och funderingar kring sina läkemedel, bör man prata med den läkare som skrivit ut läkemedlet. Däremot ersättning för dyra läkemedel (25 %) finns det en särskild pott för.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Bassängen på SUS i Malmö:

Hur har våra politiker och sjukvårdschefer tänkt egentligen:

Bassäng på UMAS / SUS i Malmö har privatiserats = Mycket sämre hälsa bland personer med funktionsnedsättning?

Hej!

Tack för din fråga. I frågan angående bassänger SUS Malmö likställer du ”privatiserats” och ”mycket sämre hälsa bland personer med funktionsnedsättning”. Vi har svårt att se att det skulle finnas ett sådant samband. Speciellt som ackrediteringsvillkoren, det vill säga de villkor som reglerar om man får driva en vårdcentral i Region Skåne, säger för 2013 under punkt 3.3.4 att ”Vårdcentralen ska, om medicinskt behov föreligger, kunna erbjuda rehabilitering i varmvattenbassäng själv eller i samverkan med andra”. Detta gäller såväl för privata som för vårdcentraler i offentlig regi.

För de patienter som är inneliggande och behöver bassängbad sker detta inom sjukhusets försorg. Sedan ordnar en del patientföreningar varma bassängbad för sina medlemmar plus att det finns andra aktörer som man kan vända sig till.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

”Lägg ner landstingen”:

Landstingen har ingen nyttig uppgift i ett modern samhälle.

Lägg ner landstingen, närsjukvården skall kommunerna ta hand om. Sjukhusen skall ligga på staten. Detta är ett bra sätt att minska byråkratien i ett område som inte är konkurrensutsatt.

Stig R. Andersson

Hej Stig!

Region Skåne är inte ett landsting, utan vi är en region vilket innebär att vi har ett utökat ansvar. Bland annat har vi ansvar för utvecklingen av näringsliv, kollektivtrafik, kultur och samarbete med andra regioner i och utanför Sverige. Detta är ansvar som vi har tagit över från staten. Det innebär att besluten fattas närmare medborgarna än de annars hade gjorts.

Vi tror inte att det hade blivit mindre byråkrati ifall staten hade haft ansvar för sjukhusen. Idag fattas de flesta besluten ute på sjukhusen. Politikens roll är att sätta upp de ekonomiska ramarna samt besluta vilka mål som skall uppnås. Sen är det upp till respektive verksamhet att leverera detta. Vi sätter mål som syftar till att ge patienterna bästa möjliga vård. Detta är och kommer alltid vara vårt primära mål.

Närsjukvården är numera betydligt mer konkurrensutsatt än de var tidigare, i och med Hälsovalet som infördes 2009. Nu väljer medborgarna själva vilken vårdenhet de vill lista sig hos, privat eller offentlig, utan att det kostar mer för patienten när denne behöver vård. Att föra över detta system på kommunal nivå, tror vi skulle göra mer skada än nytta.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Sälja sjukhus?:

Skåne har med närheten till universitet och högskola en fantastisk möjlighet till ett sjukhus i världsklass. Varför vill moderaterna ha ett i kris? Vill man förstöra det så att man kan sälja det?? Med vänlig hälsning, Karl

Hej Karl!

Det finns ingen som vill ha ett SUS i kris och bilden av att det skulle vara är så är kraftigt överdriven. I realiteten är SUS ett av Skandinaviens ledande sjukhus och på några områden rent av världsledande. Detta är tack vare samarbetet med Medicinska fakulteten vid Lunds universitet och Malmö högskola när det gäller utbildning av studenter och forskning inom medicin och hälso- och vårdvetenskap.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Politikers utbildning:

Hej,

Jag vill att Pia Kinhult tillsammans med sjukvårdspolitikerna talar om för oss vilken utbildning de har? Varför lyssnar de inte på dem, som är utbildade inom sjukvården och behärskar detta område?

Siv och Bo Lindvall

Hej Siv och Bo!

Tack för era frågor. I regionledningen finns en ganska stor bredd när det gäller utbildning och kompetens. Flera har sin bakgrund inom vården eller i nära anslutning till sådan verksamhet. Därutöver finns annan kompetens som kan vara viktig när man ägnar sig åt lednings – och styrningsfrågor. Det är dock viktigt att påpeka att politiker framförallt är medborgarföreträdare och ska ha medborgarens perspektiv för ögonen. Till sin hjälp har man tjänstemän med expertkunskap inom sina respektive områden.  

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Ambulanssjukvård:

 1. Region Skåne valde att driva ett privat företag (Sirius Humanum Ambulans AB) till konkurs genom att inte tillmötesgå de krav som förtaget ställde på ökat anslag för att möta den volymökning på nästan 20%, som man tvingade på företaget. Sirius begärde ca 1,9 milj SEK/mån för att klara volymökningen. När Region Skåne vägrade att tillmötesgå detta så tvingades företaget till konkurs. Redan innan konkursen hade förhandlingar påbörjats med Falck om ett övertagande och de fick 1,7 milj SEK/mån, d.v.s. i princip samma summa som begärts av Sirius. Volymökningen har därefter bara fortsatt och vi ligger idag  (mellan 2007 och 2012) på ca 40% ökning. Detta innebar att Falck för några veckor sedan fick ytterligare ett anslag på 5 milj SEK. Vad har konkursen kostat Region Skåne jämfört med att från början tillmötesgått önskemålen från Sirius? Vem bär ansvaret för det dumsnåla beslutet att inte tillmötesgå Sirius och har Region Skåne gjort en konsekvensutredning av detta eftersom det medfört en kraftig kostnadsökning för skattebetalarna?

 2. Varför har antalet ambulansuppdrag ökat med 40% på 5 år? Har Region Skåne kontroll över detta tillsynes kraftigt ökande vårdbehov och vilka patientgrupper rör det sig om? Samt vad gör man för att styra dessa patienter till rätt vårdnivå? Stor del av dessa patienter har inte behov av akutsjukvård utan behöver en bättre tillgänglighet i primärvården. Och har man anpassat ambulanssjukvården efter dessa nya volymer? Frågan är om inte ambulanssjukvårdens tillgänglighet och beredskap har försämrats.

 3. Region Skånes Prehospitala Centrum (RSPC) har under flera år misslyckats med att tillhandahålla ett fungerande informationsstöd till ambulanssjukvården och menar att ansvaret inte ligger på dem utan på högre direktörer. Hur har dessa högre direktörer uppfattat problematiken och varför har inte RSPC lyckats att förmedla behovet på ett sätt som föranlett till införskaffande av ett nytt informationssystem? Det förefaller som om det finns ett kommunikationsproblem i tjänstemannaleden.

 4. Tänker Region Skåne genomföra en konsekvensutredning av upphandlingen av EKG system till ambulansjukvården? Det finns fortfarande stora brister kring användarsäkerhet som  inte är utredda eller avklarade beträffande hållaren. Det finns skallkrav som ännu inte är uppfyllda. Ännu efter 2,5 år i drift så har ingen medicinteknisk kontroll genomförts. Frekventa problem med att skicka EKG till sjukhus. Enheten plockas inte ur bilen och används inte som det är tänkt eftersom den upplevs alltför tung av medarbetarna. 

/Anna

Hej Anna!

1. Region Skåne har inte drivit något företag i konkurs. Vid en upphandling (som sker utifrån strikta regelverk) ställs ett antal krav på de som lägga anbud. Om de sedan inte kan uppfylla dem är en bedömning som entreprenören själv gör och sätter företaget i konkurs. Man skall också komma ihåg att Region Skåne inte antog det lägsta budet, utan det var ett antal andra kriterier som övervägde till Sirius fördel i upphandlingen. Naturligtvis har Region Skåne tagit lärdom av denna process och inför upphandlingen som sker nu ställs högre krav på företagen som skall lämna anbud. Dock är det en balansgång så att man inte minimerar antalet möjliga anbudsgivare.

2. Varför antal ambulansuppdrag ökat i Region Skåne finns det inget enkelt svar. Det är flera faktorer som lett till detta. Ambulanssjukvården utvecklas oerhört mycket och idag är inte bara en transport mellan punkten A till B. (Även om tyvärr många körningar fortfarande är så.) Svaren är allt ifrån ett ändrat beteende ifrån skåningarna till att SOS Alarm idag släpper igenom för många till ambulanstransport. Inom detta område finns det oerhört mycket att göra. Ambulanssjukvård skall vara till de mest sjuka och svåraste fallen. Så är det inte idag och det är något som Region Skånes ansvariga politiker funderar mycket på. Flera av våra regionråd har själv åkt med ambulanser för att skapa sig egna erfarenheter och förhoppningsvis kommer förändringar att ske som gör att ambulansverksamheten framöver blir bättre på att vara till för dem som verkligen behöver det.

3. Under 2012 och 2013 pågår det ett arbete att se över RSPC och dess funktion. Det kommer att bli förändringar och dessa kommer meddelas under året. 

4. Jag kan inte svara på denna fråga direkt, men naturligtvis tar vi den till oss och vidarebefordrar den. Generellt är detta en verksamhetsfråga och inte i första hand en fråga för politikerna. Region Skåne är en stor och komplex verksamhet och jag kan garantera dig att regionpolitikerna är väldigt angelägna om att ambulansverksamheten skall fungera.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Tillgänglighet:

Mina frågor gäller i huvudsak tillgänglighet till vårdcentral.

1.Vad är målet – och vad kan jag som vårdtagare ”kräva”?

2. Finns det mätning vad väntetiderna är och i så fall vad visar de?

3. Egen erfarenhet. 2012 fick jag vänta merän 2 månader (Juni tiil 28 aug.)  Sökte för fortsatta ”sviter”  efter långvarig influensa (förkylning)

4. Vid samma tillfälle ordnade läkaren att jag sättes upp för bevakningför tid för årlig provtagning och kontroll som brukar ske i dec. Använder regelbundet ett två mediciner. Vid kontroll i slutet av dec. om jag fortfarande stod på bevakning så gjorde jag det men det skulle dröja två månader till (summa 6 månader). Vid kontakt med ansvarig på vårdcentralen får jag bara veta ” det står dig fritt att välja annan vårcentral hur många gånger du vill”

5. Var tar den en gång gällande ”husläkartanken” vägen (vet att den är skrotad)

6. Får i övrigt bara veta att det är en resursfråga. Brist av läkare har gällt på denna vårdcentral i flera år. (Hammar var på sin tid på stormöte på denna stadsdel med tanke på bristande resurse och tanken på utbyggnader.

7. Frågan är alltså enbart vad vi kan begära och räkna med när det gäller tillgänglighet på vårdcentraler. Ovanstående är endast belägg för att det inte fungerar.

8. Samtliga vårdgivare som är ”licentierade” av landstinget borde vara lätt sökbar.(Endast Skåne-primärvården är lätt sökbara)

Hej!

Tack för dina frågor. Det finns flera sätt att komma i kontakt med sin vårdcentral. Man kan ringa för att komma i kontakt med en sjuksköterska för en bedömning och därefter eventuellt bokning av tid till läkare, sjuksköterska, sjukgymnast eller annan profession. En medicinsk bedömning görs alltid för att se om man ska få en akut tid till vårdcentralen, eller om besvären inte är akuta och besök då kan bokas lite längre fram i tiden. Man kan också kontakta vårdcentralen via Mina Vårdkontakter på internet och på så sätt få hjälp via ett antal tjänster, såsom att beställa och omboka tid, förnya recept och se sina läkemedel. Två gånger om året publiceras en uppföljning av telefontillgängligheten på www.1177.se http://www.1177.se. Här kan man också se resultatet av Nationella Patientenkäten och några ytterligare uppföljningar. Alla vårdcentraler, privata som offentliga, och som har avtal med Region Skåne, finns sökbara på www.1177.se http://www.1177.se. Vill man söka väntetider inom olika landsting i Sverige, så kan man gå in på www.vantetider.se http://www.vantetider.se  Hälsovalet medger att man som patient fritt kan välja vårdcentral så många gånger man vill. Man listar sig på vald vårdcentral. Vissa enheter erbjuder också att du kan lista dig på specifik läkare på vårdcentralen. 

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Multisjuka äldre:

Vad tänker ni göra åt de multisjuka äldre som ömsom behandlas av specialister på sjukhuset och ömsom av vårdcentralen?

Var finns den läkare som kan ta det övergripande ansvaret för behandlingarna? Hur får jag veta det? I vårt fall behandlades min man på njurkliniken i Lund. Där menade man att Dalby Vårdcentral skulle ta över vården. Efter några månader togs prover och behandlande läkare svarade att hon inte hade kompetens att ändra medicineringen utan remitterade honom tillbaka till njurkliniken. Det har gått en månad och vi har inte fått något besked från någon vare sig Vårdcentralen eller Njurkliniken. Remissandet mellan vårdcentraler och sjukhus försenar behandlingen.

Inger

Hej Inger!

Du tar upp en mycket viktig fråga. Alltför många multisjuka äldre bollas mellan olika delar av sjukvården och mellan olika huvudmän. Problemet är mångbottnat och vi jobbar målmedvetet med frågan. Några exempel på vad vi gör för att förbättra äldresjukvården: Ett kunskapscentrum har införts med uppdrag att förbättra kompetensen och utveckla kvaliteten. Fler specialister utbildas inom åldrandets sjukdomar. Vårdcentralerna spelar en viktig roll i den nära kontakten med patienterna. I år avsätts särskilda pengar för att öka antalet läkemedelsgenomgångar och hembesök.  Pengar avsätts också för att upprätta fler vård- och omsorgsplaner. Planerna är viktiga i arbetet med att skapa en mer sammanhållen vård där den enskilde patienten och dennes anhöriga står i centrum. Därtill jobbar vi aktivt med direktinläggningar så att färre av de redan kända patienterna ska behöva vänta i onödan, utan kan nå sin specialist direkt.     

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Personalens betydelse:

Jag undrar varför ni politiker aldrig bejakar att det är ett PROBLEM att så många i personalen vantrivs och att det är ett PROBLEM att kompetent personal säger upp sig. När ni föreslår åtgärder talar ni bara om effektivitet, flöden osv. Personalen är viktigast och att de trivs är det viktigaste för resultatet. Ni måste anställa fler så att personalen får det drägligt och inte fler säger upp sig.Jag vill bli vårdad av personal som mår bra, Ni politiker måste visa lite oro och inte hela tiden tona ner problemen.

Jag undrar hur mycket man i verkligheten sparat på fussionen Malmö/Lund. Hur blev effektiviseringarna egentligen?

Hur är det moraliskt möjligt och lagligt att lägga ut anbud till anhöriga och tidigare medarbetare? Vi har rättegångar som fått göras om där jäv förekommit. Är det inte dags att ta ett lagförslag även gällande upphandlingar? Och inte gömma sig bakom kryphål. Transmedica affärerna luktar korruption och insider lång väg.

Är den styrande 5 klövern verkligen nöjda med hur man urholkar den skånska vårdvälfärden? Hur många patienter ska hinna dö innan man tar beslut som gagnar den

vårdbehövande, och inte den egna penningpungen?

Varför blev det så långa köer inom ögonoperation? Och tror ni verkligen på fullaste allvar att det kommer att lösas av ett ögonsjukhus utan vare sig neurokirurgi

eller beredskap för att ta emot traumapatienter. Gör om gör rätt. Visa att ni lärt er någonting av era tidigare katastrofala beslut. Och låt medarbetarna vara delaktiga i belsuten, inte bara släcka bränder och rädda vad som räddas kan. Eller är det transmedica som ska driva även detta sjukhus???

Vad säger Tuulunens utredning egentligen? Har ni verkligen läst den och förstått vad det står?

Vad är sanningen egentligen vad gäller upphandlingen, anbudsförfarandet gick ut 16 januari 23.59 den 17 januari fick personalen på operationsenheten Landskrona, reda på att denna enhet skulle läggas ner.

Politikerna hade varit på internat och tittat igenom de privata anbuden? Eller gjort vadå? Är detta en slump???

Nej femklövern AVGÅ!!! Ni har med all tydlighet visat att ni är inte kompetenta nog att klara uppdraget!

Hälsar Agneta, riktigt förbannad sjuksköterska!

Hej Agneta!

Självklart är det problem om folk inte trivs på sin arbetsplats, men regionen har inte onormalt hög personalomsättning. Det finns dock vissa verksamheter där problemen är större och där behöver ledarskapet stärkas vilket vi även i fortsättningen kommer att arbeta med.

I medarbetarundersökningen som gjordes i höstas var det sammanvägda talet för medarbetarnas nöjdhet med sin arbetssituation bättre än förra gången mätningen gjordes (2010). Men det skiljer sig åt mellan förvaltningarna och nu ska alla förvaltningar jobba för att förbättra sina resultat. Det innebär att alla förvaltningar ska utarbeta handlingsplaner för att skapa en bättre arbetsplats. Det ska också sägas att svarsfrekvens med 86 procent var väldigt hög.

När det kommer till din fråga om SUS är det viktigt att påpeka att SUS inte främst bildades av ekonomiska skäl utan för att samordna regionens resurser, inte minst på forskningsområdet. Det är ett långsiktigt arbete och vinsterna syns kanske inte tydligt än på alla kliniker.

Du frågar också in till varför vi lägger ut vård på externa vårdgivare om jag förstår dina frågor rätt. Orsaken är att det bidrar till att korta köar och att resurserna i vården används bättre. Det genomfördes till exempel 3 613 fler gråstarroperationer i 2012 än i 2011. Det är en konsekvens av att Region Skåne genomförde ett vårdval på operationer av grå starr i mars 2012.

Upphandlingen du syftar på har inget med Landskrona att göra. Det är ett beslut från Hälso- och Sjukvårdsnämnden från i somras i syfte att korta köer på diagnoser som hade långa köer totalt sett i Skåne. Upphandlingen har blivit försenad, därför råkade den komma just nu.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Kvaliteten på förbrukningsmaterial:

Det förbrukningsmaterial som upphandlas i Region Skåne är i många fall en parodi. Kanske Regionen får glans av pressade avtal men det är personalen och patienterna som skall tampas med materialet. Och verksamheterna som får betala i pengar att man får ta ”två och kasta en”, det tar tid att ta nytt, det tar dubbel tid att vika två, det tar tid från verksamheten=pengar att reklamera felaktigt/dåligt material.  Material som blir allt tunnare för varje upphandling: servetter, kompresser med mm. Pennor som inte går att skriva med eller som torkar medan man skriver. Plastpåsar som är så tunna så att de spricker när sopor med blöjor och kräk skall tas om hand. Vårdhandskar som kommer ut upp till 10 st ur paketet när man skall ta en. Material för medicinska behandlingar som ibland är så dåligt så man riskerar patienternas tillstånd. Paket som inte går att öppna. Upphandlingar som inte blir klara utan görs om gång på gång. Beror det på kvaliteten på Region Skånes avtal? inköpare? löner? policy? chefer??

Hej!

Tack för dina synpunkter om upphandlingar gällande förbrukningsmaterial. Upphandlingarna i Region Skåne sköts av upphandlingsstrategiutskottet som på uppdrag av Regionstyrelsen. Det innebär att det finns regler, riktlinjer och lagstiftning att ta hänsyn till kring alla upphandlingar. Varje gång det sker en upphandling (Region Skåne handlar för många miljarder varje år) finns representanter ifrån verksamheterna med. Just för att personalen längst ute i verksamheterna vet många gånger bäst vad som behövs och krävs. Det är naturligtvis tråkigt att du uppfattar det som att upphandlingarna gått snett och att det blivit sämre. Region Skåne vill ju vara bra även inom detta och kvalitet och kostnad är två viktiga parametrar för all upphandling. Upphandlingarna i Region Skåne överprövas i domstol inte oftare än andra upphandlingar i Sverige, men det är ganska stora skillnader i vilka upphandlingar som går vidare till prövning. Då någon leverantör känner att det inte gått rätt till.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Nytt sjukhus:

Hej!

Är det inte dags för våra sjukvårdspolitiker att komma till insikt om att de inte har kompetens att klara uppgiften att få sjukvården i Skåne att fungera? Hade ett stort börsnoterat företag haft denna ledning så hade såväl VD som styrelse fått gå med omedelbar verkan. Men inte den offentliga. Här gäller det att sitta kvar på sina stolar och klia varandra på ryggen medans sjukvården och dess organisation blir allt sämre! Som väljare skulle jag bli stolt om någon ansvarig politiker kunde resa sig upp och erkänna sitt tillkortakommande. Detta skulle vara mänskligt och tyda på stark personlighet.

Borde man inte bygga ett nytt sjukhus med georgrafisk placering mitt emellan Malmö o Lund. Detta skulle vara ett sjukhus avsedd för regionen med uppgift att ha kompetens för de tunga specialistområdena Neurokirurgi, hjärt-lungkirurgi m m.

Nuvarande sjukhus i Malmö resp Lund blir kvar som Lokalsjukhus.

Torsten Söderberg

Hej Torsten!

Tack för dina synpunkter. Naturligtvis är det tråkigt att höra att du är missnöjd med det arbete som i dag utförs av våra sjukvårdspolitiker. Detta kan du också uttrycka med din valsedel 2014. Men vi hoppas samtidigt att du innan dess också kan komma att se de positiva resultat och det vårdkvalitetsarbete som Femklövern kan uppvisa. Vad gäller ett nytt sjukhus är detta inte aktuellt. Genom den planerade omstruktureringen i Landskrona och Hässleholm kommer vi dock att både korta vårdköer, optimera befintliga resurser samt öka tillgängligheten för patienterna.

Vänliga hälsningar Femklövern

genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukvårdsdebatt

Mer i ämnet