Pantrarna glider på vinst-is

Uppdaterad
Publicerad

IK Pantern gör succé i hockeyallsvenskan. Det på förhand bottentippade laget har överraskat de andra lagen och fått tyst på kritikerna.

Nykomlingarna IK Pantern har fullständigt överraskat konkurrenterna i hockeyallsvenskan. Sex raka segrar den senaste tiden har placerat dem på en fjärde plats.

– Vi offrar oss för varandra, säger centern Fredrik Händemark.

De bottentippade nykomlingarna i IK Pantern har verkligen överraskat kritikerna. Laget som kom in som en joker i hockeyallsvenskan har den senaste tiden visat var skåpet ska stå. Sex vinster i rad och en fjärde placering i ligan just nu.

– Innan förra året så har vi fått spela kvalifikation neråt för att hålla oss kvar i division ett. Sen förra året var fantastisk, säger Stephan ”Lillis” Lundh, tränare för IK Pantern.

Föregående säsong såg laget glida upp i allsvenskan. Detta efter vinster mot bland annat AIK och Södertälje.

– Det var som en trestegsraket. Jag tror att killarna fick aptit av att se att de vi kan utmana ställa till det mot lagen på den här nivån, säger Stephan ”Lillis” Lundh.

Unga spelare

Pantern är ett ungt lag, ingen av spelarna är över trettio och den yngsta är endast sjutton år gammal. Men drivkraften finns där och en stor vilja att vara bäst. Åldern spelar då mindre roll när man har gemensamma styrkor att spela på.

– Gruppsammanhållningen och att vi offrar oss för varandra. Inställningen till varandra och till matcherna framförallt ser jag som våra styrkor, säger Fredrik Händemark, center.

Gemenskapen är tydlig inom laget. Det skämtas friskt men även beröm ges så fort någon lyckas med något bra.

– Det är som ett kollektiv. Vi har inga stjärnor i princip utan vi får kämpa tillsammans och kan fyra 5:or göra det så brukar det bli bra, säger kapten Kim Johansson.

Han får medhåll av målvakten i laget, Viktor Andrén. En nyckelspelare för framgången enligt många i laget.

– Vi jobbar med ett stort tålamod. Vi drabbas in av panik utan jobbar på för fullt i sextio minuter, säger Andrén.

Kommande motstånd

I kvällen match står Leksand för motståndet, ett lag som just nu har det tufft. Även motståndet på fredag, Timrå, har haft det kämpigt den sista tiden. Något som möjligtvis gör att pantrarna kan utöka sin segersvit.

– Det är två lag  som har haft det tungt i inledningen. Normalt sätt är det två stora lag i hockeysverige jämfört med oss. Men det ska bli roligt att komma till Leksands finns ishall, säger Stephan Lundh.

Laget har kritiserats för att spela väldigt defensivt. Tränare ”Lillis” håller inte med men spelstrategin verkar uppenbarligen fungera.

Matchen ikväll kan föra upp laget på en andra plats i ligan, förutsatt att lagen framför tappar poäng.

– Det gäller att inte tänka för mycket utan bara gå ut och fortsätta på det sätt vi har gjort nu, säger Viktor Andrén.

– Med bra fart och inställningen till matcherna, det ska vi fortsätta ta med oss, säger Fredrik Händemark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.