En av de senaste sprängningarna i Malmö inträffade utanför Malmö stads socialtjänstkontor. Foto: TT

Partier kräver krafttag mot gängvåld

Uppdaterad
Publicerad

Efter vågen av skottlossningar och sprängda handgranater vill flera partier ha hårdare tag mot gängbrottslighet.

– I dag vet vissa förstagångsförbrytare att de knappt blir straffade, säger Roger Haddad, ledamot för folkpartiet i riksdagens justitieutskott.

I Malmö i år har cirka 30 sprängningar har ägt rum – fyra av dem i förra veckan. I Göteborg har fem personer dödats i skottlossningar.

Granatattackerna i Malmö

Inrikesminister Anders Ygeman kallar situationen ”oacceptabel” och kräver att de ansvariga ska gripas. Men det räcker inte, tycker Folkpartiets Roger Haddad. Nu krävs mer.

– Även de som spelar biroller i gängens brottslighet, som att frakta ett vapen åt någon, måste straffas, även om det handlar om en ung förstagångsförbrytare.

Medlemskap straffbart

Andreas Carlson (KD) sitter i justitieutskottet.

– Medlemskap i kriminella gäng ska vara straffbart, även om det sannolikt skulle kräva ett tillägg i grundlagen.

Kent Ekeroth (SD) vill ha hårdare tag.

– Enskilda poliser berättar för mig att cheferna duckar när ni i media är på dem. De borde ta mindre hänsyn till känsliga journalister, säger Ekeroth, som vill att polisen lättare ska få använda hemlig avlyssning, även av datorer.

Han vill också kriminalisera medlemskap i gäng.

Föreningsfrihet råder

Men förra justitieministern Beatrice Ask håller inte med.

– Vi har föreningsfrihet i Sverige. En sådan lagstiftning skulle strida mot grundlagen.

Annika Hirvonen, (MP), säger att polisens budget är redan rekordstor, och tullen har fått ett tydligare uppdrag att prioritera vapensmuggling.

Nationell förstärkning i Malmö

Nu planerar Malmöpolisen att öka resurserna med viss nationell förstärkning.

– Ett åtgärdspaket är på gång, säger Katrin Bergqvist, kommunikatör.

Malmöpolisen har redan krävt strängare vapenlagar och att polisen snabbare ska kunna genomföra husrannsakan i jakt på vapen.

Amir Rostami, polis och forskare, menar att polisen måste punktmarkera vissa individer och kriminella konstellationer under en längre tid, för att slå ut deras förmåga till våld.

– Nu krävs en nationell strategi för hur gängkriminalitet, som skördar så många liv, ska hanteras. Men det är också en politisk fråga – det finns olika typer av utanförskap som skapar en grogrund för gäng och organiserat våld, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet