Foto: Danmarks Radio

Pendlarklubben: ”Det är skit!”

Uppdaterad
Publicerad

Pendlarklubben kystbanen är inte förvånade över att turer dras in, men säger att det kommer att bli stora problem.

– Att tågen kommer att gå var 20:e minut istället är som vi hade förväntat oss. Det viktigaste nu är att de tåg som går måste vara långa, minst tre tågset, säger Michael Randropp, talesman för pendlarklubben kystbanen.

Facebookgrupp ska hjälpa

Pendlarklubben har nu startat en Facebookgrupp som ska hjälpa de som pendlar över bron. Tanken är att man här ska kunna dela med sig till andra pendlare om hur trångt det är på tågen, var tillfälliga busshållplatser finns och annat som kan hjälpa till att göra resan smidigare. Än så länge har gruppen närmare 850 medlemmar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

– Det finns inget värre än att stå och vänta utan att veta vart man ska ta vägen. Den här gruppen gör att vi kan dela information snabbt och smidigt, säger Michael Randropp.

Tror du det här innebär att fler kommer att ta bilen över bron istället?

– Om det här bara pågår i en eller två veckor tror jag inte det. Men om det blir så långvarigt att pendlarna köper en bil, då har man förlorat dem som tågpendlare för alltid.

Nöjesturer kommer minska

Michael Randropp tror att det i första hand är nöjesturerna över bron som kommer att minska radikalt den närmaste tiden.

– Som svensk åker man inte till Tivoli när man vet att det är sådana problem i tågtrafiken och inga danskar kommer att åka på nöjestur till Malmö.

Han skräder inte orden när han beskriver sina känslor kring att ID-kontrollerna införs.

– Det är skit! Det kommer att bli helt kaotiskt det första dagarna och de som pendlar kommer inte att kunna få ihop vardagren med att hämta barn på dagis och laga mat på kvällarna. I förlängningen innebär det att man istället väljer att arbeta i det land man bor i. Samarbetet i Öresundsregionen har gått tilllbaka flera år i och med kontrollerna på Kastrup och i Hyllie, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet