Foto: Hans Larsson/SVT

Personal lämnar blodcentralen i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Personalsituationen på blodcentralen i Lund är ohållbar, anser de båda fackförbunen Vårdförbundet och Naturvetarna.

– Personal har slutat och nu fattas det kompetens inför hösten. Det pressar personalen som får jobba extra. Vi befarar att fler ska sluta, säger Barnabas Kolumban, ordförande för Naturvetarna i Region Skåne som tillsammans med Vårdförbundet organiserar biomedicinska analytiker till Sydsvenskan.

En anställd som HD och Sydsvenskan talat med säger att flera slutat under senare tid på grund av stressen. Nu är oron stor att arbetsbördan ska bli större i höst och att fler därför ska lämna arbetsplatsen.

Facken anser att problemet i grund och botten handlar om att arbetsgivaren för ett par år sedan sade upp ett särskilt arbetstidsavtal som möjliggjorde mer vila för personalen som jobbar både kvällar och helger, säger Kolumban.

På blodcentralen i Lund analyseras blod från patienter och blodgivare. De ska ”matcha” rätt blod till rätt patient. Cirka 35 personer arbetar på blodcentralen.

Söker ny personal

Enligt enhetschef Catharina Delleskoog är det inte så många som slutat, utan tre personer i år, två förra året och en person år 2013. Hon medger att en del har slutat på grund av för många pass på obekväma arbetstider. Nu har labbet fyra lediga tjänster. Två nyanställda börjar i augusti, ytterligare två tjänster ska tillsättas senare i höst, uppger Sydsvenskan.

– Men problemet är att det tar tid att lära upp nya medarbetare, upp till ett år innan man har erfarenheten som krävs. Det bekymrar oss att personalen är orolig. Vi tar det på allvar och ska titta på en ny arbetstidsmodell, säger Catharina Delleskoog.

–  Om inte vi kan tillgodose sjukhusens behov så kanske operationer måste ställas in, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.