Foto: TT

Polis plockade bort vännens böter

Uppdaterad
Publicerad

En gruppchef inom polisen i Skåne såg till att en väns fortkörningsbot försvann innan den hunnit registrerats. I förundersökningsprotokollet framgår att polisen ville ställa upp för den goda vännen, som han tidigare haft ett förhållande med.

Det var när polisens goda vän sms:ade att hon fått fortköningssböter vid en av polisens hastighetskontroller som mannen bestämde sig för att hjälpa henne.

Innan boten hann registreras plockande polismannen bort den ur systemet. Detta trots att kvinnan själv ville göra rätt för sig och betala. Polisen och den bötffällda kvinnan hade tidigare haft ett förhållande och mannen ville nu hjälpa henne.

Tilltaget uppdagades senare då en kollega till polismannen påpekade misstankar om att allt inte gått rätt till. Den utfärdade boten för fortkörningen saknades i arkivet och var aldrig betald. Polismannen får nu villkorlig dom för urkundsförfalskning och hindrande av urkunds bevisfunktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.