Polisen dementerar kommunens brottsutspel

Uppdaterad
Publicerad

Örkelljunga kommun vill ha hjälp för att klara av asylmottagandet. I ett brev till regeringen tar man upp frågan och hävdar samtidigt att mottagandet ökat kriminaliteten – något som polisen inte håller med om.

I brevet till regeringen uttrycks en frustration över att kommunen inte kan planera för sitt asylmottagande. Till exempel fick man nu i fredags reda på att ett nytt asylboende för runt hundra personer fått klartecken till att öppna tre dagar senare.

– Vi behöver verktyg för att kunna organisera, ta emot på ett bra sätt och skapa bra förutsättningar. Både för flyktingarna och för våra kommunmedborgare och vi känner inte riktigt att vi får gehör för det, så därför har vi valt att gå vidare och se om man kan göra något år det på riksplan, säger Christel Sundberg som är socialchef i Örkelljunga.

Polisen ser ingen ökning

Men i brevet finns också formuleringar om våldtäkt och ökad kriminalitet. En våldtäkt som aldrig polisanmälts och som kommunen idag inte vill kommentera. Och när SVT Nyheter Helsingborg ringer till polisens utredningsledare i Örkelljunga, så håller man inte med om kriminaliteten i samhället skulle ha ökat.

– Örkelljunga har normalt en låg kriminalitet och vi kan inte se att den har ökat, säger Tomas Forsberg, utredningsledare på polisen.

Även andra ifrågasätter uppfterna.

– När man läser det i det här sammanhanget så tänker man snabbt att det är de asylsökande. Men min fråga är: var kommer de här siffrorna ifrån? säger Boel Skoglund som är diakon i Svenska kyrkan i Örkelljunga och en av grundarna till föreningen IFALL (integration för alla).

”Den allmänna uppfattningen”

– Vi har inte tittat på brottsstatistik och så, men den allmänna uppfattningen känns som att det är väldigt oroligt och väldigt otryggt, säger Christel Sundberg.

Samtidigt handlar brevet om en önskan från kommunen om att processen för de asylsökande ska bli bättre. Flera asylsökande berättar själva om bråk och frustration som kommer av att bo trångt med okända människor under en ofta lång väntan på besked.  Dessutom utan sysselsättning men med krig och uppbrott i ryggen.

– Vi behöver också en dialog med migrationsverket för att veta vad de planerar och vad som kommer att ske i kommunen framöver för att vi ska kunna göra de på ett bra sätt. Vi tycker inte att vi gör det på ett bra sätt idag, säger Carina Zachau som är moderat kommunalråd i Örkelljunga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.