Strömmen av asylsökande till Malmö fortsätter. Utanför Migrationsverkets lokaler samlas familjer som återförenas efter flera år på flykt. Samtidigt klättrar andra över staket för att kunna resa vidare till Norge, Finland eller tillbaka till Tyskland. Foto: Julia Wiraeus/ TT

Polisen förstärker bevakning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Polisen förstärker sin bevakning runt Migrationsverkets anläggning i Malmö. Orsaken är att flera flyktingar har avvikit för att undvika registrering.

– Så ska det inte fungera, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).

I torsdags infördes gränskontroller i landet, vilket skulle hindra för flyktingar att använda Sverige som ett transitland på väg till Norge eller Finland.

Men i lördags blev TT vittne till hur ett tiotal personer klättrade över det höga stängslet runt Migrationsverket i Malmö och avvek från platsen. Och det är inte första gången.

Sedan kontrollerna infördes har omkring 150 flyktingar som undvikit registrering sovit i föreningen Kontrapunkts lokaler. Enligt föreningens samordnare Sofie Malm har en del av dem gömt sig på Öresundstågens toaletter under gränskontrollen medan andra klättrat över Migrationsverkets stängsel.

Merparten har rest vidare till Finland eller Norge. Några har varit besvikna på Sveriges mottagande och återvänt till Tyskland.

– De har varit väldigt chockade. De hade väntat sig ett mer humant samhälle och velat ha mer information från Migrationsverket, säger Sofie Malm.

”Ingen bra ordning”

Polisen och Migrationsverket är medvetna om att flera personer har avvikit sedan gränskontrollerna infördes. Inrikesminister Anders Ygeman:

– Det är ingen bra ordning. Så ska det inte fungera.

– Men det är en sak som vi får diskutera med polisen hur vi ska kunna säkerställa att processen fungerar.

Nu har polisen förstärkt sin bevakning runt Migrationsverket i Malmö.

– Vi har placerat ut patruller där det är lätt att hoppa över staketet, men området är stort och svårbevakat. Det är mycket folk och för få poliser, säger en polis på plats som vill vara anonym.

Han säger att många flyktingar är besvikna på bemötandet.

– De känner att de inte får någon hjälp och då vill de härifrån, säger polisen.

Märks i Köpenhamn

De nya gränskontrollreglerna märks på centralstationen i Köpenhamn där frivilliga från organisationen Refugees welcome hjälper flyktingar att ta sig fram till sina destinationer.

Varje gång ett tåg anländer från Tyskland går de ner till perrongen för att möta flyktingarna som kommer.

– Många vill till Norge eller Finland, men vi berättar att det inte går för att de infört gränskontroller. Några väljer att söka asyl här i Danmark, säger Ahmad Nabulsi från Refugees welcome i Danmark.

På stationen i Köpenhamn arbetar även psykologen Anne-Mette Schönfeldt från organisationen Psykologer utan gränser. Hon vittnar om att många flyktingar kan gå in i en djup kris när de får beskedet att de inte kan åka vidare till exempelvis Finland eller Norge där de kanske har vänner eller släktingar.

– De har sprungit i månader för att bli stoppade precis innan de når sitt mål. Det är klart att det är traumatiskt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.