Foto: Mikael Nilsson

Polisen går in i migrantlägret

Uppdaterad
Publicerad

Polisen började tömma migrantlägret på Sorgenfri i Malmö tidigt i morse. Än så länge går utrymningen lugnt till.

Ett femtiotal migranter har suttit innanför grindarna på migrantlägret och utövat passivt motstånd. Polisen bar ut dem en efter en och vid 05.00 fanns bara migranter och media kvar inne i lägret. Demonstranterna bars till väntande polisbussar där det genomfördes ID-kontroller.

– Det är bitvis ganska handgripligt när demonstranterna förs bort, säger SVT Nyheters Ivan Loftrup-Ericson som är på plats.

Migrantlägret i Malmö

– De skriker ”Bostad åt alla” och ”Inga fascister på våra gator”. Men det är ändå ganska lugnt. Jag ser bara passivt motstånd.

Området avspärrat

Poliser har spärrat av området kring lägret och en container har ställts upp vid grinden. Många av EU-migranterna har självmant valt att lämna området för att slippa föras bort av polisen.

– Nu har vi gjort en avspärrning av området enligt polislagen och uppmanar människor som är inom området att lämna området. Vi jobbar nu så att Malmö stad kan komma in och göra sina åtgärder de har begärt handräckning om, säger Robert Loeffel, polisens presstalesman i region Syd, till TT.

Polisbussar i kolonner

Det var vid 04:30-tiden som en stor kravallstyrka anlände till Sorgenfri. Polisbussar i kolonner parkerade framför migrantlägret. Innanför grindarna fanns då ett 100-tal personer och ingen gick frivilligt med på att lämna lägret. Migranter försökte stänga grindarna och låsa in sig, men polisen lyckades ta sig in och fortsätter att släpa ut personer. Enligt en källa på plats så har insatsen börjat på natten när folk låg och sov i lägret och många är upprörda över att polisen med våld släpar personer från området. Polisens telesperson Ewa-Gun Westford säger till Sydsvenskan att man valde tidpunkten eftersom rusningstrafiken i Malmö inte kommit igång då.

Polisen säger att man inledningsvis använder ”kommunikativa metoder” för att få människor att frivilligt lämna området.

– De som inte vill gå frivilligt leder vi därifrån och de som inte vill gå på egna ben får vi bära härifrån, säger Robert Loeffel.

Just nu har polisen samlat ihop ett 15-tal demonstranter som sitter på marken efter att ha lyfts bort från lägret. Ett 20-tal av de boende har också samlats utanför och står i ett gathörn. Enligt Aftonbladet kommer de boende nu att gå och sätta sig utanför stadshuset.

Tidsfristen då lägret skulle vara tömt gick ut klockan 16 i söndags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet