Foto: TT

Polisen kartlägger frallpriser

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Syd ska räkna ut hur mycket pengar den har undanhållit Skatteverket för subventionerade luncher i sina personalmatsalar. I början av sommaren stängdes alla kaféer sen regionchefen Annika Stenberg upptäckt att fikat var alldeles för billigt.

I nästa vecka skriver Polisen Syd till Skatteverket med ett förslag på självrättelse, där gamla synder för subventionerade luncher ska åtgärdas. Polisen har tillsatt en grupp som ska räkna ut hur mycket pengar myndigheten har undanhållit Skatteverket genom att erbjuda luncher till priser långt under marknadsvärdet.

Den 17 juni stängdes samtliga kaféer i polishusen i södra Sverige. Orsaken var att nytillträdde regionpolischefen Annika Stenberg upptäckt att luncherna i Malmö var på tok för billiga. Om man erbjuder personalen subventionerade luncher ska personalen förmånsbeskattas, något som aldrig skett. Annika Stenberg rekryterades till polisen från just Skatteverket.

Efter en vecka öppnade restaurangerna igen, nu med nya priser.

– Vi fick information från Skatteverket att det genomsnittliga lunchpriset i Sverige är 86 kronor. Därför höjdes priserna från 55 till 86 kronor, säger Maria Arnér, ekonomichef på polisen i Kalmar.

Efter kafestängningen i juni påbörjades en kartläggning runtom i polishusen i södra Sverige. Det var inte bara lunchpriserna som skulle marknadsanpassas, även priserna på ostfrallor, dammsugare och kanelbullar behövde höjas.

– Jag fick ge mig ut det till lokala köpcentret Giraffen och undersöka priserna. Priserna måste kontrolleras på varje ort, säger ekonomichefen Maria Arnér.

Polisen har gjort en beräkning fem år tillbaka i tiden på hur mycket pengar man bör betala till Skatteverket.

– Jag vill inte gå in på summan förrän vi har godkänt den i gruppen, säger Maria Arnér.

Därefter kommer Skatteverket att göra en bedömning och fatta ett slutligt beslut om hur mycket Polisen Syd måste betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.