Ungefär 700 ensamkommande barn och unga har kommit till Trelleborg de senaste dagarna. Foto: SVT

Polisen stoppar transitflyktingar

Publicerad

De flyktingar som vill vidare från Sverige får det tuffare sedan polisen ökat sin närvaro på Malmö C och vid färjeläget i Trelleborg.

Enligt Dublinförordningen ska man söka asyl i det första land som man kommer till, men många av dem som kommit till Sverige har velat komma vidare för att i stället söka asyl i Finland eller Norge.

Men nu har polisen ökat sin närvaro för att hindra människor från att resa vidare utan att söka asyl, rapporterar de skånska P4-stationerna.

Nu finns polis på plats nästan dygnet runt på färjeläget i Trelleborg och på Malmö C. Och utländska medborgare utan tillstånd som inte vill söka asyl tas om hand enligt utlänningslagen och blir föremål för utredning av gränspolisen.

– Och är det då så att det inte finns egentliga skäl så lämnas ärendet tillbaka till Migrationsverket och då kan det bli fråga om ett förvarstagande, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford till P4.

Men trots att polisen i Skåne nu intensifierat arbetet med de inre utlänningskontrollerna så stoppas inte alla.

– Det slinker genom människor, det vet vi ju om. Men det är i alla fall så att vi har förbättrat mottagningssystemet, säger Eva-Gun Westford vid polisen i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.