Foto: TT

Nya tält resta vid Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens rivning av tältlägret vid Migrationsverket i Malmö, restes det nya tält på platsen.

De nya tälten började resas vid 14-tiden, några timmar efter att polisen jämnat de demonstrerande palestiniernas tältläger med marken.

– Vi är på plats och pratar med dem som rest tälten. Vi vet inte vad som kommer ut av det, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

Tre personer greps

I samband med torsdagsförmiddagens stökiga rivning greps tre personer. De greps för våld mot tjänsteman samt främjande av flykt, vilket innebär att de ska ha försökt hjälpa någon att fly undan polisen.

– De har varit våldsamma när polisen har försökt flytta på dem, säger Ewa-Gun Westford.

De tre personerna ska höras under eftermiddagen.

Sex omhändertogs

Ytterligaer sex personer omhändertogs också för att ha stört ordningen, men har nu släppts på fri fot.

Flera aktivister som stödde palestiniernas manifestation var upprörda över polisens våld mot demonstranterna.

Rivningen inleddes vid 9-tiden, enligt ett gammalt beslut. Tälten på båda sidorna om Agnesfridsvägen togs bort.

– De fick ett föreläggande den 22 september och efter det har vi fört dialog. Senast i går var vi överens om att de skulle ta bort tälten, men några tält är fortfarande kvar och dem ska vi ta bort nu, säger informatören Ewa-Gun Westford vid polisen.

Mycket upprörd stämning

Ett flertal tält kommer att flyttas från platsen. Stämningen var mycket upprörd.

– Jag ser mina poliskolleger bilda ring runt tälten. Vi dokumenterar allting. Här är några som inte vill att vi ska ta bort tälten, beskrev informatören Ewa-Gun Westford direkt från platsen.

– Vi lyfter undan och lyfter bort, men vi pratar hela tiden för att skapa förståelse för att vi ska göra detta, säger Ewa-Gun Westford.

Enligt SVT Nyheters reporter Petra Olsson var ett antal aktivister på plats för att ge palestinierna sitt stöd. De satte sig i vägen för poliserna för att hindra rivningen av tälten.

– En del av aktivisterna tycker att polisen använt för mycket våld, säger hon.

Inte anmält sig själva

Polisen har ännu inte anmält sig själv för att utreda händelsen.

– Nej, vi har ännu inte gjort en anmälan, men dagen är inte slut ännu, säger Ewa-Gun Westford.

Tycker du att det finns anledning att göra en anmälan?

– Frågan har inte lyfts än så länge, säger Ewa-Gun Westford.

Några är fastkedjade

Strax före klockan 11 i förmiddags hade de flesta tälten rivits. I det sista tältet hade några personer kedjat fast sig och polisen bestämde sig för att låta dem sitta kvar på bottenplattan.

På gatukontoret berättar biträdande avdelningschefen Tobias Nilsson att en saneringsfirma anlitats för att städa platsen sedan tälten rivits.

– Entreprenören samlar ihop palestiniernas saker och förvarar dem i en container. När tälten är borta, kommer området att städas, säger Tobias Nilsson.

SVT:s reporter Petra Olsson rapporterade att flera av palestinierna sagt att de skulle stanna kvar på platsen, även om deras tält rivits.

– De säger att de inte har någonstans att ta vägen och att de kommer att övernatta på platsen.

Riksdagsledamot protesterade

Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) befann sig också vid lägret och han var kritisk mot rivningen.

–  Jag står här och protesterar mot polisens agerande men i synnerhet mot Malmö kommuns ledning som bär ansvaret för denna vräkning. Det är en grupp människor som förvägras alla mänskliga rättigheter. Det klingar falskt när Malmös kommunledning talar varmt om Malmö som hoppets hamn. I dag ser vi hur motstridig den svenska asylpolitiken fungerar, sa Daniel Sestrajcic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.