Efter att ha krockat med ett tiotal bilar fick polisen stopp på bilen. Foto: Johan Dernelius

Polisjakt i centrala Lund

Uppdaterad
Publicerad

Efter en intensiv biljakt lyckades polisen stoppa en bilist efter att denne krockat med ett tiotal bilar. ”Han körde toksnabbt”, säger en polisman på plats till SVT Nyheter Skåne.

Det var vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen på Baravägen i Lund som polisen fick syn på en 38-årig man som de känner igen sedan tidigare. De skulle stoppa bilen för kontroll, men då gasade bilisten och körde därifrån.

Ett vittne såg hela händelsen.

– Bilen kom körandes ner från en backe med en polisbil efter sig. Efter att ha kört en runda så krockade mannen med en svart bil. Trots att hans bil blev mejad så hindrade det inte honom från att köra vidare. En annan polisbil kom ikapp och fick stopp på bilisten.

”Rätt obehagligt”

Vittnet var på väg till en vän när denne hamnade mitt i biljakten.

– Han körde fort och var helt galen. Det var rätt obehagligt. Vi gömde oss bakom ett träd.

Enligt vittnet gömde sig ytterligare fyra personer bakom trädet.

– Jag frågade mannen i den svarta bilen om han var okej efter smällen, glasrutan på hans bil hade gått sönder. Han var lite chockad men inte skadad, säger vittnet till SVT Nyheter Skåne.

”Det gick så fort”

Hastigheten på sträckan är 50 kilometer i timmen. Enligt polisen gick det betydligt fortare än så och en av polisbilarna fick en smäll i jakten innan man fick stopp på bilen vid psykiatriska kliniken.

– Han körde toksnabbt, säger polismannen.

Kerstin Johansson kan också intyga den höga hastigheten. Hon satt på en bänk på kyrkogården, alldeles intill Baravägen.

– Jag tittade till vänster och då såg jag polisbilen på stigen. Den körde efter en annan bil och det gick så fort. Längre fram så är det en sväng och där stod en tant precis innan, hade hon stått kvar så hade hon blivit nerkörd, berättar Kerstin Johansson.

Misstänkt för flera brott

38-åringen är nu misstänkt för ett flertal brott: grov vårdslöshet i trafik, smitning från trafikolycka, ej stannat på polismans tecken, drograttfylleri och eventuellt rattfylleri eftersom mannen vägrade att blåsa på platsen.

Enligt polisen blev fem bilar skadade i jakten, men tidiga uppgifter till SVT Nyheter Skåne säger att det rörde sig om ett tiotal bilar.

– Det har figurerat uppgifter i media om att fler än fem bilar har blivit skadade i samband med händelsen. Om det är någon mer som har fått sin bil skadad så vill vi gärna komma i kontakt med personerna. Det går bra att ringa oss på 114 14, säger Nils Norling, pressinformatör hos polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.