Politikerna träffade personalen på SUS

Uppdaterad
Publicerad

I kväll hölls ett stormöte på SUS i Lund mellan politiker och personal för att reda ut frågetecken inom den skånska vården, men få svar gavs.

Bakgrunden till kvällens möte är den kraftiga kritiken mot besparningarna inom sjukvården för nästa år. Personal har länge larmat om en ohållbar arbetssituation där patientsäkerheten sätts på spel varje dag på grund av vårdplatsbrist och anställningsstopp.

Och idag skulle politikerna ge svar direkt till personalen hur den allvarliga situationen ska lösas.

Region Skånes ekonomi

– Vi har inte fått något svar på hur vi ska lösa situationen just nu, säger Eva Lenander, sjuksköterska på SUS.

Hon är inte nöjd med innehållet i mötet. Det pratades inte om patientsäkerhet, och inte om vad gård vård.

– Det har inte svarats riktigt på de frågorna, så jag är inte nöjdr.

Carl Johan Sonesson (M) är regionråd med ansvar för sjukvården och medverkade på mötet. Till Sydnytt säger han att han är nöjd med dagens dialogmöte, och att det är något som ska få en fortsättning.

– Vi får ju bilder direkt från de som jobbar, om hur de upplever sin verklighet. Det är viktigt för oss som sätter ramarna för budgeten.

Något svar på hur personalen ska prioritera i sitt dagliga arbete, hur vården ska bli bättre, gav han inte. De pengar som nyligen budgeterades för sjukvården har enligt honom ännu inte landat på respektive klinik.

– Vi får se hur de 718 miljonerna trillar ut i varje verksamhet för att se hur de interna budgeterna blir. Så får vi återkomma  i december och ha den diskussionen, säger Carl Johan Sonesson.

Eva Lenander är missnöjd med svaret:

– Redan i dag behöver vi prioritera, en jättesvår situation. Trots pratet om satsningar ska vi effetivisera ytterligare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Skånes ekonomi

Mer i ämnet