Malmö stad bygger ankomstpunkt på Posthusplatsen Foto: Malin Martelius/Malmö stad

Posthusplatsen blir flyktingcentral

Uppdaterad
Publicerad

Just nu skapas en central ankomstplats för alla flyktingar som kommer till Malmö.

Tanken är att slippa både kaos och kyla vid centralstationen och i morgon onsdag flyttar alla berörda organisationer in i de uppsatta barackerna.

Lagom till att kylan börjar bita tag i Malmö ordnar nu kommunen en samlad ankomstpunkt vid Posthusplatsen för de flyktingar som anländer till centralstationen.

De femton barackerna som nu ställts upp ska bemannas dygnet runt av migrationsverket, personal från socialförvaltningen och inte minst av de frivilliga organisationerna som nu trängs utanför Malmö C.

– Det finns säkerhetsrisker med att uppehålla sig i stora folkmassor i den typen av lokal som Centralstationen är. Vår uppfattning är att det är mycket tryggare, värdigare och rättsäkrare sätt att arbeta genom att lyfta ut verksamheten från stationen till en plats där vi kan arrangera det mer ordnat och samlat tillsammans med alla aktörer, säger Jonas Hult som är enhetschef för trygghet och säkerhet på Malmö stad till SVT Nyheter Skåne.

– Jag tycker det är riktigt bra för att det börjar bli kallt och man kan snart inte vara här ute längre. Det kommer bli kaos inne på centralen när alla vill vara inne, så baracker med värme är bra, menar Duaa Al Kasmin som är volontär för Refugges welcome to Malmö.

I barackerna kommer det bland annat att finnas toaletter, matlagningsmöjligheter och lekrum för barnen. Det ska också bli tydligare för de nyanlända vart de ska vända sig för att få råd, stöd och hjälp. 

Det kan komma flera hundra flyktingar till malmö på en dag och efter att ha kämpat på i sex veckor börjar nu orken tryta hos en del i tälten utanför stationen.

– Vi börjar bli trötta nu. Det har gått sex veckor sedan vi började hjälpa till här, Malmö stad borde ha gjort detta tidigare, tycker Duaa Al Kasmin.

– Jag kan säga att den här situationen med att flyktingar kommer i de här mängderna, det har vi inte sett tidigare. Man kan kritisera oss för mycket, men nu tar vi det här greppet och hoppas att vi kan göra det så gott det går, menar Jonas Hult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.