Foto: SVT / TT

Migrantlägret ska vara tömt på söndag

Uppdaterad
Publicerad

Miljönämnden har fattat sitt beslut. Migrantlägret på Industrigatan i Malmö ska vara utrymt senast på söndag klockan 16.

– Det är helt naturligt att vi nu agerar mot den hälsofarliga miljön, säger Jeanette Silow, chef för avdelningen miljö- och hälsoskydd i Malmö.

– Vi har tagit beslutet för de boendes skull, menar hon. Vårt uppdrag är att skydda människors hälsa och miljön. Det här rör sig om direkt hälsofarliga bostäder.

Migrantlägret i Malmö

– Där finns ingen fungerande uppvärmning och el, inget fungerande avlopp och inga toaletter. Det skapar en ohållbar sanitär situation för de som bor och vistas där.

Tidsfrist till söndag

Enligt beslutet ska lägret vara tömt på söndag klockan 16:00.

– Efter det så stängs området och miljöförvaltningens personal går in, säger Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden. Vi har lämnat in en begäran om handräckning till polisen.

Beslutet är fattat som en rättelse med hänvisning till särskilda skäl. Det innebär att beslutet verkställs även om det blir överklagat.

– Det är en möjlighet som miljöbalken ger oss, menar Jeanette Silow. Dels när fastighetsägaren inte har möjlighet att rätta sig efter beslutet. Dels om det finns särskilda skäl, och det anser vi att det finns i form av hälsokonsekvenser och brandrisk.

Var de boende sedan ska ta vägen är inte klart.

– Vi har en lokal med c:a 50 platser som ska klara den kortsiktiga lösningen, säger Annelie Larsson, chef för sociala resursförvaltningen i Malmö. Enligt vår erfarenhet ska det räcka.

Besvikelse i lägret

I lägret bor betydligt fler personer än så, uppskattningsvis minst 150 personer. Många av dem fanns på plats utanför stadshuset för att protestera. Men några fanns på plats.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen, säger Remus, boende i lägret. 50 platser räcker inte långt.

Beskedet mottogs med högljudd besvikelse i lägret.

– Detta är mycket dåliga nyheter för oss, säger Remus. Vi vill bara ha någonstans att bo. Varför kan inte kommunen upplåta mark åt oss?

– Just nu känns det hopplöst, säger Simona Tegman, nätverket för romska rättigheter. Men vi vill tillsammans med de som bor här försöka kämpa för att det finns ett annat vettigare initiativ.

Vänsterpartiet reserverade sig mot miljönämndens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Migrantlägret i Malmö

Mer i ämnet