Ola Svahn leder forskningsprojektet som renar avloppsvatten med aktivt kol. Foto: SVT

Projekt för läkemedelsrening får 12 miljoner

Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten delar ut 12 miljoner kronor till forskning kring läkemedelsrening. Högskolan i Kristianstad får tre miljoner.

De läkemedel vi äter följer med avföring och urin ner i toaletten. Reningsverken har idag inte någon möjlighet att rena avloppsvattnet från läkemedel. De hamnar istället obönhörligen i miljön där de kan orsaka stor skada i havs- och vattenmiljön.

– Flera andra miljöfarliga ämnen som flamskyddsmedel, mjukgörare i hygienartiklar och vissa metaller kan också spridas till våra vattenmiljöer via avloppsvattnet, säger Margareta Lundin Unger, utredare på enheten för miljöprövning och miljötillsyn på HaV i ett pressmeddelande.

Hanöbukten särskilt känslig

Särskilt Hanöbukten är känslig för yttre påverkan. Fiskar har bland annat fått sårskador och dött i bukten, men man vet inte vad det beror på. En bidragande faktor i en eventuell cocktaileffekt kan vara avloppsvattnet som släpps ut i Hanöbukten. Nu har fyra projekt fått bidrag från HaV för att utveckla kunskapen kring hur man kan rena avloppsvattnet på ett bättre sätt.

Kristianstadprojekt får tre miljoner

Ett av de projekt som får pengar är FRAM – fullskalig rening av mikroföreoreningar, vid Högskolan i Kristianstad. I höstas träffade SVT Nyheter projektledarna som använder aktiv kol som ett fjärde reningssteg i sina försök.

–  Det unika med den här anläggningen är att den bygger på en filterteknik som fångar ett väldigt brett spektrum av läkemedel. Från stora molekyler till små molekyler, sade Ola Svahn, forskare i miljövetenskap vid Högskolan i Kristianstad och en av hjärnorna bakom projektet då.

De övriga tre projekten som ska vara med och dela på de 12 miljonerna leds av Svenska Miljöinstitutet, Sweden Water Research och Umeå universitet.

Se även inslaget om projektet i Kristianstad via länken här nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.