Foto: Moa Ferm

Protesterande palestinier får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen utfärdades flera uppehållstillstånd till de palestinier som under en månads tid protesterat utanför Migrationsverkets lokaler i Malmö.

– Det började med två, och just nu är det uppe i elva permanenta uppehållstillstånd, säger Tobias Lohse, en av de stödpersoner som arbetat med gruppen sedan protesterna inleddes, uppgifter som också bekräftats av Migrationsverket i Malmö.

Samtliga av de som nu fått uppehållstillstånd finns bland den grupp på runt 100 palestinier som tidigare utvisats till Irak.

– Det beror på att situationen för den palestinska minoriteten i Irak nu har försämrats ur säkerhetssynpunkt. Det är omständigheter som har lagts till i deras ärende och när vi har prövat dem så har det funnits skäl att bevilja dem skydd, säger Fredik Bengtsson som är presschef vid Migrationsverket i Malmö.

Dock så vill Fredrik Bengtsson betona att det inte handlar om något generellt beslut för alla palestiner som tidigare utvisats till Irak.

– Vi kommer fortsätta att pröva alla ärende individuellt, precis som vanligt. Däremot kan de här nya uppgifterna om situationen i Irak ha betydelse.

Man har nu också samlat alla liknande ärende på Migrationsverket i Malmö. Tidigare har ärende funnits i bland annat Stockholm och Göteborg.

Stora förhoppningar i lägret

Vid tältlägret så är det många som nu tror att det är deras protester som gett resultatet till de permanenta upphållstillstånden.

– De känner väldigt stora förhoppningar om att det kommer fortsätta komma positiva besked, säger stödperson Tobias Lohse.

Men Migrationsverket i Malmö vill poängtera att det inte har någt att göra med protesterna i sig.

– Att vi har beviljat ansökningar har inget att göra med att man har rest tält, hungerstrejkat och hotat om fortsatta hungerstrejker. Vi arbetar inte på detta sättet, säger Fredrik Bengtsson.

Oförändrat läge

Ytterligare en grupp på runt 60 palestinier finns vid läget och deltar i protesterna och hungerstrejken. De har utvisats till Gaza och har i nuläget inte nåtts av några positiva besked.

– Situationen för den gruppen har inte ändrats ur vår synpunkt. De har framförallt praktiska skäl i sin ansökan, exempelvis att man inte får åka genom Egypten till Gaza, säger Fredrik Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.