Psykpatienter ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på psykakuten i Kristianstad är stort, och nu har etiska nämnden givit klartecken till ett forskningsprojekt där ständigt återkommande besökare ska kartläggas.

– Det är en minoritet som står för 30 procent av besöken, närmare bestämt 128 personer. Dessa vill vi kartlägga och djupintervjua, säger Peter Södergren, biträdande verksamhetschef över psykiatrin i nordöstra Skåne, till Norra Skåne.

Bakgrunden är att tillströmningen av patienter till psykakuten ökat väldigt mycket de senaste åren.

– Det är specialistläkare och psykolog som bland andra kommer att titta närmare på vilken problematik som kan ligga bakom de täta besöken. Vi ska helt enkelt försöka gå till roten med problematiken, säger Peter Södergren.

Projektet ska göras i samarbete med Högskolan i Kristianstad.

– Det har också utlysts en doktorandtjänst på Högskolan som ska kopplas till kartläggningen vilket är oerhört positivt, säger Peter Södergren.

Något enkelt svar på frågan vad det är som gör att allt fler, både unga och äldre, söker akut psykiatrisk hjälp finns inte, enligt honom.

– Missbruk, självskadebeteende och ångest- och depressionstillstånd står för en stor del, säger Peter Södergren, biträdande verksamhetschef över psykiatrin i nordöstra Skåne, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.