Foto: Seth Perlman/TT

Pumpaodlingen slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

Lysande pumpor lyser nu upp Sverige. Siffror från Jordbruksverket visar att det aldrig odlats så mycket av grödan tidigare. En stor del av odlingen sker i Skåne.

Trettio för de stora, tio för de små. I Löderup på Österlen säljer lantbrukaren Leif Nilsson av de sista pumporna inför Halloween. Under hösten har drygt 200 ton pumpor fraktats ut i handeln.

– Det har varit ett intensivt arbete, men detta är höjdpunkten. Vi gör allt för att alla ska kunna köpa en pumpa, säger Leif Nilsson.

Odlingen ökar rejält

Pumpor har länge odlats i marginell skala i Sverige, men nu ökar omfattningen rejält. Siffror från Jordbruksverket visar att över 2.000 ton odlades i Sverige under förra året – nytt rekord.

– Jag gissar att det kommer fortsätta öka, men det beror mycket på utvecklingen av Halloween som fenomen, säger Jörgen Persson, statistiker på Jordbruksverket.

Tre av fyra i Skåne

Tre av fyra pumpor odlas i Skåne. Leif Nilsson förklarar att det beror på regionens klimat och odlingsmark som är förhållandevis skonsamt mot grödan. Årets skörd har dock blivit lidande till följd av en kylig vår, berättar han.

Leif Nilsson ägnar resterande del av året åt odling av andra produkter. Intresset för pumporna svalnar snabbt efter Halloween, men Leif Nilsson tror att många i Sverige uppskattar den årliga utsmyckningen.

– Man vill ha en högtid som lyser upp en lång och trist höst. Många har rest till USA och Storbritannien och tagit med sig Halloween-traditioner tillbaka, säger Leif Nilsson.

Prydnad blir soppa

Prydnadspumporna är fortsatt de mest populära, säger Leif Nilsson. Men allt oftare får han frågor om hur grödan kan användas i matlagning.

– Spaghettipumpan ligger mig varmt om hjärtat eftersom det var den första vi odlade. Den har ett trådigt kött och man äter den direkt ur skalet, säger Leif Nilsson.

Hur tar man hand om sin pumpa på bästa sätt?

– När man tagit hem pumpan får den inte frysa, då sjunker den snabbt ihop. Annars kan den placeras som prydnad var som helst. När man är trött på den är det bara att göra en god soppa på den och äta upp den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.