Regeringen öppnar för kompensation för id-kontrollerna

Uppdaterad
Publicerad

Infrastrukturminister Anna Johansson kan tänka sig en kompensation för de ökade kostnader som ID-kontrollerna medför.

Öresundsregionens utsatthet i flyktingkrisens spår ska kompenseras av regeringen.

– Vi känner stark sympati med den besvärliga situation som Malmö och Skåne befinner sig i, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) på onsdagen till TT.

ID-kontroller vid Öresundsbron

De ökade kostnader som ID-kontrollerna medfört, bland annat för Skånetrafiken samt för andra negativa effekter för pendlare och skånskt näringsliv, ska kompenseras. Det öppnade infrastrukturminister Anna Johansson för, när hon besökte Malmö på onsdagen.

Tuff skånsk höst

Efter en höst där tusentals asylsökande i veckan satte extra stor press på städer som Malmö och Trelleborg – orter ”nära kontinenten”,  som varit första anhalten i Sverige för flyktingar som kommit med framförallt färjor från Tyskland och tåg via Danmark.

Därefter den senaste tiden gränskontroller och id-kontroller som har försvårat vardagen för många pendlare. ”Öresundsregionen skadas” har varit ett högljutt budskap från flera håll.

– Nu ser vi på vad vi kan göra från regeringens horisont, för att underlätta situationen och ge både Malmö och Skåne bättre förutsättningar till hög tillväxt, fler jobb och att fortsätta vara det viktiga utvecklingsnav för hela Sverige som man faktiskt är, säger Anna Johansson vid ett besök i Malmö.

Beskedet välkomnas

Henrik Fritzon välkomnar beskedet.

– Jag har haft en löpande dialog med såväl infrastrukturministern som justitie- och inrikesministrarna. Jag har begärt att Region Skåne ska kompenseras för de ökade kostnader som ID-kontrollerna medfört. Regeringen öppnar nu för sådan kompensation. Det ser jag positivt på, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

En dialog med regeringen om hur Region Skåne ska kompenseras kommer att inledas inom kort.

Efterlyser ny strategi

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har redan uttryckt att bilden av Öresundsregionen som en gränslös arbetsmarknads- och näringslivsregion i ett internationellt perspektiv, skadats.

Hon har efterlyst en nationell strategi för regionen och satsningar på infrastrukturens område.

– I samtalen hoppas jag att vi kan hitta varandra på ett bra sätt. I första hand handlar det kanske om åtgärder som bland annat stärker näringslivet och trimmar de infrastruktursystem som finns, säger Anna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet