Många i personalen mår dåligt på universitetssjukhuset i Lund. Foto: SVT

Regionen städar själv

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne ska nu bedriva städandet vid sjukhusen i Lund och Trelleborg i egen regi. Det beslutades vid ett möte i går.

Enligt regionen har konkurrensutsättningen lett till en prispress som tvingat städpersonalen att klara större ytor på kortare tid, och att det i sin tur lett att de tvingats göra avkall på kvaliteten.

– En sämre vårdhygien innebär risk för vårdskador, onödigt mänskligt lidande och högre vårdkostnader. Därför är vi beredda att satsa de resurser som behövs på en bra vårdhygien, säger Daniel Hedén (S), ordförande i servicenämnden, i ett pressmeddelande.

Skånska sjukvården

Förändringen kommer att träda i kraft i samband med att nuvarande avtal går ut år 2018. Då Rättspsykiatrisk centrum i Trelleborg öppnas ska regionen själv ta hand om städningen också där.

– Beslutet innebär att lokalvården läggs i samma organisation som våra övriga servicetjänster. Därmed skapas förutsättningar för att finna samordningsvinster med målet att både kunna bredda yrkesrollen för våra servicemedarbetare och samtidigt frigöra mer tid för vårdpersonalen, säger Daniel Hedén (S), ordförande i servicenämnden, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånska sjukvården

Mer i ämnet