Kartan visar var riskerna är störst för ogräsmedel i dricksvattnet, enligt riskanalysen. Foto: TT och Länsstyrelsen Skåne

Risk för otjänligt dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

En riskanalys som Länsstyrelsen i Skåne gjort visar att risken för att bekämpningsmedel ska läcka ut i grundvattnet är störst i södra och västra Skåne.

Riskanalysen har gjorts i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet där man med hjälp av en datormodell simulerat bekämpningsmedelsläckaget. Man har kombinerat data från jordbrukets användning av bekämpningsmedel med data om klimat, markanvändning och jordarter. Sex olika ogräsmedel som ingått i studien har tidigare hittats i grundvattnet inom miljöövervakningen.

Kan vara ett pågående problem

Enligt simuleringarna skulle dessa sex ogräsmedel kunna spåras i grundvattnet. I några mindre områden finns risken att det dessutom överstiger gränsen för tjänligt dricksvatten.

– Att simuleringarna visar att dagens användning av bekämpningsmedel kan utgöra en risk innebär att problemet inte enbart ska ses som en följd av gamla synder. Användningen riskerar att också vara ett pågående problem, säger Gustaf Boström, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Analysen visar att riskerna generellt är större i södra och västra Skåne. Andelen jordbruksmark är större och klimatet våtare där, vilket gör att bekämpningsmedel i högre grad följer med nederbörden ner till grundvattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.