Rostiga rör ger dyr VA-taxa

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av återkommande vattenläckor, höjer Osby vatten och avlopps avgiften med 2000 kronor/år.

I och med höjningen får Osby den dyraste VA-avgiften i hela Skåne.

Under flera år har lokalmedia har rapporterat om rör som gått av, utplacerade vattentankar och otaliga läckor runt om i Osbys kommun.

– Vi kan ha 20 läckor ena året och 40 läckor andra året. De kostar oss i driftpengar någonstans mellan 30 000 -70 000 kr/styck, säger Lars Svensson som är dricksvattenansvarig på Skåne Blekinge Vattentjänst (SBVT), som har sköter dricks- och avloppsvatten bland annat i Osby.

Gamla rör byts ut

Nu har kommunfullmäktiga enats om att ta tag i problemet och börja byta ut det gamla och delvis felplacerade rörnätet. Men det kommer att kosta, närmare bestämt 2000 kronor mer om året för en så kallad ”normalvilla” i Osby.

– Vi motiverar det med att man borde ha tänkt mer långsiktigt och höjt stegvis tidigare, säger kommunalråd Marika Bjerstedt Hansen (S).

– Jag förstår att det blir mycket pengar för dem som ska betala, varav jag såklart är en. Men jag tycker ändå detta behövs eftersom vi har ett ansvar både för folks hälsa och miljön.  

Flera kommuner höjer

Enligt statistik från branschorganisationen Svenskt Vatten* så bli Osby i och med den nya höjningen den kommun i Skåne som har dyrast VA-avgiften. Men även kommuner som Ystad, Tomelilla och Bromölla har gjort rejäla höjningar av VA-taxan senaste året. Efter magsjukeutbrottet i Everöd har även Kristianstad gått ut och sagt att man ska se över hur stora investeringar som egentligen behövs.

– Vi har inte lagt ner mycket nytt de senaste tjugo, trettio åren. Det mesta som ligger i marken, de är väldigt gammalt, säger Lars Svensson från SBVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.