Foto: Tomas Friström

TV: Rulltrappan gav vika av massans tyngd

Uppdaterad
Publicerad

Antagandet att någon ökade farten på rulltrappan på Knutpunkten i samband med fotbollsderbyt var fel. Det var folkmassans tyngd som fick trappan att ge vika.

Efter fotbollsmatchen mellan HIF och MFF vägrade supportrarna gå mot tågen i Knutpunkten och blockerade rulltrappan.

Utifrån vittnesuppgifter gjordes antagandet att polis, väktare eller någon annan manuellt hade ökat farten på rulltrappan.

Det visar sig nu vara helt fel. Det finns inga reglage för att ändra hastigheten utan rulltrappan säger Trafikverkets personal som ansvarar för rulltrapporna på Knutpunkten.

– Folkmassan går nedåt i en trappa som normalt går uppåt. Det som då händer är att trappan stannar och bromsarna slår till. Men när tyngden blir för stor släpper bromsarna och trappan rullar fritt i hög hastighet, säger Linda Carlén, Trafikverkets stationsförvaltare.

Vid framtida derbyn stängs rulltrappor av

Bromsarna orkar helt enkelt inte hålla fast trappan när så många belastar den. Det går att reglera trappans hastighet från motorrummet under rulltrappan, men inte upp till sådana höga hastigheter.

– Det enda som går att reglera utifrån  är att sätta igång trappan i normal hastighet efter att någon har tryckt på nödstopp berättar Linda Carlén.

Som följd av olyckan har Trafikverket beslutat att i framtiden stänga av och spärra samtliga rulltrappor på Knutpunkten i samband med med högriskmatcher.

Upprop för att hitta skyldig

Under torsdagen då många fortfarande utgick från att någon manuellt ökat farten på rulltrappan, uppmandes folk på sociala medier att peka ut den ansvarige. Nu visar det sig alltså att det inte finns någon enskild att ställa till svars.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.