Foto: Ewert Nilsson

Så fixar vi snigelplågan

Uppdaterad
Publicerad

Ewert Nilsson i Hörby har konstruerat en snigelfälla som han betar med saltlag. ”Äckligt, men det fungerar bra”, konstaterar han.

Ojojoj, vilket engagemang det finns kring kampen mot mördarsniglarna. Tipsen fullständigt väller in på metoder att hantera denna trädgårdsälskarnas stora sommarplåga.

Gunsan Magnusson påminner på vår Facebooksida om att döda mördasniglar lockar till sig nya. Därför är det viktigt att gräva ner dem sedan man har huggit huvudet av dem.

Gisela Ekström berättar att man kan avskräcka sniglarna med purjolök som planteras runt odlingarna. Erika Thaning tror på att lägga kaffesump i rabatterna. Skulle inte dessa metoder inte fungera mot mördarsniglar så kan man ju alltid glädja sig åt att purjolök är gott och att kaffesumpen ger värdefull gödning åt trädgärdslandet.

Lennart Wikander ger en hel rad förslag. På krukor föreslår han koppartejp som skydd. I landet kan man antingen använda järnforsfat eller nematoder, dvs mikroskopiska maskar som löses upp i vatten.

Hans Hansson tipsar om den betydligt billigare järnulfaten som han strör ut på gräsmattan tidigt på våren och sedan slipper se en enda snigel på hela sommaren.

Ingemar Åkerberg påpekar är nematoder är dyra och ger kortvarig effekt. Iréne Hagström påminner om de för några år sedan så omtalade myskankorna.

”Det enda som hjälper är att ta en sax och ägna en timma varje kväll åt att klippa sönder så många som möjligt”, menar han. ”Regniga dagar får man gå varv efter varv”.

Nils Nilsson i hårt snigelplågade Vomb framhåller att den allra bästa utrustningen är .... tålamod.

”tålamod är en dygd. Att inte att vid varje steg du tar, söka av om det ligger en slemmig snigel framför tofflorna. Gå bara sakta förbi efter att du trampat på den och nästa och nästa”, skriver han.

Kerstin Holmberg berättar om den kanske mest ”sniglomana” metoden att ta hand om dem. Lägg sniglarna i en plastpåse och lägg den i frysen. Då tror sniglarna att det är vinter och somnar in – för alltid.

”Detta är det enda sättet som passar mig och som jag inte far illa av”, skriver Kerstin.

Hon tipsar också om bloggen”Sniglar och konsten att leva på ljus” som en metod att hantera sin snigelångest.

Även Jonas Grahn hänvisar till vår medsnigliga sida:

”Låt dem få leva, de är ju så fiiina”, skriver han med eftertryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.