Sekulära tider kräver begravningsombud

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler har en annan tro än Svenska kyrkans. Därför finns begravningsombud i varje skånsk kommun, som tar tillvara intressena för dom som inte tilhör Svenska kyrkan.

Det var enklare förr när kristendomen var statsreligion och begravningsceremonierna inte skilde sig nämnvärt åt. I dag, däremot, har Sverige många religioner och med de olika begravningstraditioner.

Slippa ceremonier

Det finns också människor som inte tror på någon gud alls, och som helt vill slippa religiösa ceremonier inför den sista vilan. För att garantera att alla får som de vill, finns begravningsombud utsedda av länsstyrelsen.

– De ska vara delaktiga och ta del av handlingar gällde budget och skaffa sig en uppfattning om vilken nivå begravningsavgiften ska vara på, säger Fredrik Östensson, handläggare vid länsstyrelsen i Kristianstad.

På kyrkogårdarna måste det i dag finnas kvarter för olika begravningssätt. Varje församling måste kunna erbjuda en gravplats för varje önskemål – men det behöver inte ske på den egna kyrkogården, utan man kan ha avtal med andra närliggande församlingar.

Väljs för fyra år

Ett begravningsombud väljs för fyra år åt gången. Tidigare var det enbart kommunerna som föreslog personer, men nu kan även olika trossamfund lämna förslag.

Ombuden tjänar mellan 8 500 och 17 000 kronor per år beroende på kommunens storlek. För att vara trovärdiga får ombuden inte ha koppling till någon religiös organisation.

Så man får inte ha förtroendeuppdrag inom Svenska kyrkan?

– Nej inte om man ska vara begravningsombud, säger Fredrik Östensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.