Seriestrip på Malmö högskola Foto: SVT

Serievernissage på högskolan

Publicerad

Malmö har sedan flera år tillbaka etablerat sig som Sveriges främsta seriestad.

Nu har serierna också befäst sin plats inom den akademiska världen.

Serietecknandet flyttar ständigt fram sina positioner i Malmö. Sedan några år tillbaka går det även ägna sig åt konstformen på högskolenivå, och i dagarna hålls vernisage med verk av höstterminens studenter.

– Vi utgår från en vetenskaplig grund, så det första studenterna får är en doktorsavhandling om tecknade barnserier. Men sen använder vi det praktiska för att utforska vad seriemediet är, säger Gunnar Krantz, universitetslektor på Malmö högskola.

Tecknarna på kursen brukar komma till skolbänken med vitt skilda intressen, allt från feminism till manga och fantasy. Andreas Karlsson har valt att göra serier av den gamla grekiska myten om färjkarlen Charon.

– Jag har försökt göra en lite mer komisk variant av den. Det handlar om en plats dit själar kommer. Livet och döden, och så, säger han.

Seriemediet har blivit allt mer framträdande i svenskt kulturliv de senaste åren, och även kretsen av tecknare har breddats. Allt fler verkar vara på väg att få upp ögonen för möjligheten att uttrycka sig genom bilder och bubblor.

– Bara de senaste åren har ju serien har ju fått ett fantastiskt genomslag i hela samhället. Det räcker med att titta på vad som händer på bokmässan, och vilka det är som drar längst köer där, säger Gunnar Krantz. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.