Foto: SVT

Sjuåring knivhotad vid Malmöskola

Uppdaterad
Publicerad

En man misstänks ha hotat en flicka med kniv i anslutning till Sofielundsskolan i Malmö.

Händelsen inträffade strax innan klockan nio på måndagsmorgonen, 50-100 meter utanför skolområdet. Flickan var på väg till skolan där hon går i årskurs ett.

– Mannen ska ha kallat på flickan och ska då haft en kniv synlig. Flickan sprang då iväg, säger Calle Persson, informatör vid polisens ledningscentral i Malmö.

Springer efter flickan

Enligt rektor Marie Wesén upplever flickan att mannen springer efter henne en bit innan hon kommer in på skolgården.

– Hon sprang då fram till personalen på skolgården och sen kontaktade vi polisen direkt. Hon mår bra efter omständigheterna och fick ingen fysisk skada. Hon vet inte vem mannen var, så det verkar vara helt slumpmässigt, säger Marie Wesén, rektor på Sofielundsskolan.

Polisen anländer till platsen och spanar efter mannen i närheten av skolan utan någon framgång.

– Mannen var runt 1.90 lång och hade mörka kläder på sig. Hans signalement har gått ut till alla patruller i Malmö om de skulle stöta på någon som ser ut så. Än så länge har vi ingen misstänkt, säger Calle Persson.

Stänger skolan tidigt

Skolledningen aktiverade sin krisgrupp och informerade personal, elever och föräldrar om händelsen.

– Alla har tagit det bra. Flera föräldrar har ringt under dagen och undrat kring händelsen, men allt har gått lugnt och sansat till, säger Marie Wesén.

Skolledningen beslutar också att stänga skolan tidigt och ber föräldrarna hämta eleverna vid klockan 13.30, något tidigare än vad man brukar. Även grannskolan Kastanjeskolan, som ligger ungefär 200 meter från Sofielundsskolan, beslutar att stänga vid samma tid under måndagen.

– I och med att man inte har fångat mannen som har hotat tog vi samma beslut. Vi meddelade föräldrarna så att de kunde komma och hämta barnen och de äldre barnen fick gå hem i grupper. Men imorgon blir det skola som vanligt, säger Annika Flomén, skolsekreterare på Kastanjeskolan.

Vidtar försiktighetsåtgärder

Skolledningen på Sofielundsskolan beslutade under dagen att vidta försiktighetsåtgärder.

– Vi ser inte detta som ett angrepp mot Sofielundsskolan, men vi kommer ha mer personal närvarande ute på skolgården på raster och så. Vi kommer helt enkelt vara extra vaksamma. Vi tycker det kan vara lämpligt att följa barnen fram och tillbaka till skolan framöver, säger Marie Wesén.

Kommer barnen gå i skolan som vanligt imorgon?

– Ja, det kommer de. Vi ska försöka göra det så tryggt som möjligt, vi har en välfungerande krisgrupp, säger Marie Wesén, rektor på Sofielundsskolan.

En polisanmälan har upprättats under dagen med rubriceringen försök till olaga frihetsberövande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.