Sjuksköterska kan bli av med legitimationen

Uppdaterad
Publicerad

En sjuksköterska inom cancervården anmäls nu till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för på grund av oskicklighet. På tre år har personen varit inblandad i nio avvikelser. Bland annat har patienter fått fel läkemedel.

Enligt inspektionen för vård och omsorg (IVO) utgör sjuksköterskan en patientsäkerhetsrisk, i det att personen brister i kompetens samt har en bristande förmåga att följa gällande rutiner.

Vid ett tillfälle ska ättiksyra istället för väteperoxid använts för att spola ett fistelsystem. Vid ett annat tillfälle ska sjuksköterskan administrerat insulin, men inte kopplat in näringsdropp. Patienten blev medvetensänkt, blek och kallsvettig. Det bara två av de totalt nio avvikelser som sjuksköterskan deltagit i. Två av dem resulterade i anmälningar enligt Lex Maria.

IVO anmäler nu sjuksköterskan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnden då det kan finnas skäl att återkalla legitimationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.