Attila Jensen, distriktschef för räddningsstyrkan Jägerso i Malmö. Foto: TT/SCANPIX

Skåne skickar hjälp till Nepal

Uppdaterad
Publicerad

Jordskalven i Nepal har krävt mer än 2 500 dödsoffer. Nu bidrar Skåne med hjälp  till katastrofområdet.

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har fått klartecken för att bistå i räddningsarbetet i Nepal. Räddningstjänst Syd kommer att skicka ner åtta erfarna medarbetare. En av dem är Attila Jensen, som till vardags är distriktschef för räddningsstyrkan Jägerso i Malmö. När SVT Nyheter Skåne når honom har han precis anlänt till Örebro där han ska informeras om den kommande räddningsinsatsen. Under måndagsmorgonen påbörjas resan till Nepal.

Varför åker just ni åtta ner?

– Vi ingår i en insatsstyrka på 76 personer som jobbar på uppdrag av FN. Inom den har vi olika specialistroller, allt från läkare till räddningsledare.

Viken träning har ni?

– Vi är iväg på regelbundna specialövningar. Det brukar bli cirka 40 timmar per år. Sedan har vi ju våra ordinare jobb på räddningstjänsten.

Vad väntar er där nere?

– Det är svårt att föreställa sig och svårt att förbereda sig. Man får försöka göra sig en mental bild innan man åker. Men jag känner mig väl förberedd på alla syner och intryck.

Hur länge ska ni vara i Nepal?

– Vi vet faktiskt inte. Men det rör sig nog om nio eller tio dagar.

Har du varit med om liknande katastrofer innan?

– Ja, jag har varit iväg på många liknande insatser tidigare, bland annat i Turkiet och Algeriet.

Hur håller man kontakt med familj och vänner hemma i Skåne?

– Det blir nog svårt den här gången eftersom det kommer att bli väldigt intensivt med mycket jobb. Lyckligtvis har jag en fru som är väl insatt i yrket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.