Foto: Mattias Bolin

Skånealliansen: Blankt nej till skattehöjning

Uppdaterad
Publicerad

Mer pengar till vårdcentralerna, fler vårdval och ökad konkurrens. Det är några av inslagen i den borgerliga Skånealliansens skuggbudget för Region Skåne som presenterades idag. Däremot säger man blankt nej till att höja skatten.

Det går dåligt för Region Skåne ekonomiskt. Siffrorna pekar på förlust och minoritetsstyret med socialdemokraterna och miljöpartiet har flaggat för att man vill höja skatten med 30 öre. Men något stöd från de borgerliga partierna kan man inte räkna med. I skuggbudgeten säger man nej till en höjning och kallar den oförändrade skatten en ”satsning på skåningarnas ekonomi” på 735 miljoner.

– Innan man höjer skatten måste man få kontroll över de skenanade kostnaderna, säger Carl-Johan Sonesson (M).

– Det är ett vanstyre i Region Skåne idag.

Förslagen

I sin skuggbudget oroar sig de borgerliga partierna för regionens ekonomi. För att vända kurvorna upp igen föreslår man bland annat:

– Fyra nya vårdval införs: barnsjukvård, fritt val av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar, öron/näsa/hals och allmänpsykiatri. Under nästa år vill partierna att delar av slutenvårdspsykiatrin ska upphandlas.

– Ökad konkurrens mellan olika vårdcentraler.

– Fler utbildningsplatser för läkare för att bli av med läkarbristen.

– Ett regionägt bemanningsföretag som kan skapa en egen bemanningspool och på det sättet minska kostnaderna för inhyrd personal.

– Fler anställda som gör icke-vårdande uppgifter så att läkare och sköterskor kan ägna sig åt patienterna.

– Mer pengar till cancervården så den kan bli snabbare.

– Riktade insatser för att kapa köerna till vården.

– Mer insatser som bättre hemsjukvård och mer dagkirurgi för att frigöra vårdplatser.

”Tråkigt att man inte vill höja skatten”

– Jag tycker att det är tråkigt att man inte kan tänka sig att höja skatten, säger regionsstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S)

– Vi får ihop vår budget ändå, men det blir ännu mer pengar till tillgänglighet i vården med vårt förslag.

Men de borgerliga tycker att man ska vänta med att höja skatten tills man absolut måste.

– Vi ser stora investeringsbehov om vi tittar några år framåt i tiden, säger Gilbert Tribo (FP)

– Vi tycker det är bättre att vänta att höja tills dess när det verkligen behövs.

Nya karriärvägar

Skånealliansen skriver också att man vill satsa mer på sin personal. Målet är att ta hand om alla medarbetare på ett så bra sätt att fler vill jobba inom regionen. Endast på det sättet kan man säkerställa att man har tillräckligt med personal i framtiden. Ett sätt är att skapa karriärvägar för sjuksköterskor. Därför föreslår man att de ska kunna skaffa sig en specialistutbildning på samma sätt som läkarna, alltså att utbildningen kan ske inom anställningen.

Oklart inför omröstningen

Och allt vill man alltså göra utan att höja skatten, vilket gör det besvärligt för den styrande minoriteten att få igenom en höjning. Förra året kuppade de igenom sin budget genom att i första röstningsomgången i regionfullmäktige rösta på Sverigedemokraternas förslag.

När det borgerliga förslaget därmed fallit, kunde S och MP få igenom sitt. Det är knappast troligt att det går att göra på samma sätt i år. Det kan bli så att det blir det borgerliga budgetförslaget som vinner. Vad händer då?

– Jag tycker det är att gå händelserna i förväg, säger Henrik Fritzon.

– Vi kommer att föra samtal med andra partier och se vad vi kan samarbeta kring. Sen får vi se vad som händer.

– Han får ju välja själv, säger Carl-Johan Sonesson.

– Antingen får han regera på en budget som han inte tror på eller också får han lämna över till författarna av den budgeten. Hade det varit vi som hamnade i den situationen hade jag inte velat sitta kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.