Skånepolisen ska lösa fler mord

Publicerad

Under hela 00-talet har Skånepolisen klarat upp en mindre antal mord än genomsnittet i Sverige. Men nu ska det bli ändring på det.

Den största omorganisationen på 20 år med uppemot dubbelt så många personer i mordutredningarna – som inte längre får ledas av lokala poliser – ska få ordning på statistiken. Dessutom ska kalla fall få högsta prioritet. Det skriver Sydsvenskan.

Den nya strategin innebär att länskriminalen ska sköta alla mordutredningar. Tidigare har lokalpolis och länskriminalen förhandlat vid varje tillfälle, men nu är det länskriminalare som ska bstämma.

Mordbibeln ska följas

Den så kallade mordbibeln ska följas i alla fall där gärningsmannen kan bli svår att hitta. Av ”Mordbibeln” framgår bland annat att en spaningsstyrka måste innehålla ett 30-tal poliser – ungefär dubbelt så många som hittills varit vanligt. Men under mordvågen i Malmö förra vintern, då Skånepolisen fick förstärkning från hela landet, följdes rådet.

– Att vi gör så här nu är delvis en erfarenhet från insatsen då. Delvis är det utifrån Leif GW Perssons rapport. Vi vet att om vi jobbar enligt den här manualen så når vi oftare framgång, säger länskriminalens chef Stefan Sintéus till Sydsvenskan.

En del av den nya omorganisationen handlar också om att förstärka kalla fall-styrkan – i dag två personer – till minst åtta eller kanske så många som tolv personer.

I veckan eller nästa vecka väntas länspolismästare Eva Årestad Radner fatta beslut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.