Skanör-Falsterbo kan försvinna helt

Uppdaterad
Publicerad

Skanör-Falsterbo kan försvinna helt under vatten när havsnivån stiger om mindre än hundra år.

Vellinge kommun har därför börja borra runt Näset för att ta reda på vilket skydd som behövs mot klimatförändringarna.

Hotet från havet känns långt borta på kusten i Skanör och Falsterbo. Men hela halvön riskerar att hamna under vatten när klimatet förändras, enligt prognosen från Länsstyrelsen.

– Hela den skånska kusten kommer att bli påverkad, men Vellinge med Falsterbonäset är extra utsatt eftersom det ligger lågt, säger Therése Ehrnstén, klimatanpassningssamordnare på Länsstyrelsen Skåne.

– Man pratar inte så mycket om det, men man märker det. Varje sommar är det en bit strand som fattas jämfört med för trettio år sedan när jag var liten, säger Isabelle Clarén som växt upp i Näset.

Kommunen borrar

Resterna från den gamla järnvägen mellan Vellinge och Falsterbo ska bli en del av ett framtida skydd mot havet. Just nu borrar kommunen efter markprover på området.

– Då tittar vi på olika fraktioner och jordarter, vad de har för beskaffenhet och om de är bärande och vad de har för egenskaper gentemot vatteninträngning och så vidare, säger Per Juhlin, projektledare på Vellinge kommun.

Över 30 kilometer skyddsvallar ska rädda Näset. Det är ett så kallat inre skydd som ska hindra vatten från att tränga in i områden där invånarna bor.

– Om vi inte gör något skydd alls för bebyggelsen så kommer den skadas, säger Per Juhlin.

Inte oroliga

På grund av det planerade skyddet är man inte orolig på kommunen och fortsätter bygga bostäder längs kusten, trots den överhängande risken från havet och Länsstyrelsens rekommendationer.

– Kommunen anser att man kan skydda sig mot det här och att det är så mycket värde på spel av det befintliga att det är värt att skydda, säger Per Juhlin.

Klartecken från Miljödomstolen krävs nu innan bygget kan börja, men inom tio år räknar man att det är igång.

– Jag hoppas att det blir något bra av det, att man lyckas bevara det och att man löser det, säger Isabelle Clarén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.