Ostlänken ska till en början gå mellan Järna och Linköping. Foto: Patrik Sterky

Skånsk enighet om höghastighetstågen

Uppdaterad
Publicerad

Höghastighetstågen genom Skåne ska dras via Malmö, Lund och Hässleholm.

Det uppger Sydsvenskan-HD. De skånska kommunerna har pratat ihop sig om en gemensam lösning. Det betyder att Helsingborg har dragit sig ur dragkampen om banan.

Kommunerna ska också vara överens om att en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör bör ligga före en metroförbindelse mellan Malmö och Köpenhamn i tiden.

Helsingborgs kommunalråd Peter Danielsson (M) har inte velat kommentera uppgifterna utan hänvisar till en presskonferens på söndag.  Där medverkar regionrådet Henrik Fritzon (S) och kommunalråd från Malmö, Lund, Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad. I inbjudan talas om den ”den enskilt största satsningen i Skåne sedan 1867”.

– Det här är något historiskt. Vi har ofta varit splittrade i Skåne, andra regioner i Sverige har varit mer eniga, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund, till Sydvsenskan-HD.

Det är regeringen som avgör dragningen och just nu pågår ett omfattande samråd med kommuner i hela Sydsverige om var den nya banan ska dras. En viktig faktor i de förhandlingarna är vad kommuneerna kan erbjuda i form av bostadssatsningar för att få stationer längs banan.

Det är också fortfarande oklart vilken väg spåren ska dras på sträckan mellan Lund och Hässleholm. Där föreligger flera förslag i utredningsmaterialet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.