Skånska Amelia - Piratpartiets toppnamn

De värnar om medborgarnas integritet och rätten att kommunicera fritt på internet. Men tänker låta andra partier bestämma i alla andra frågor.

Sydnytt har träffat Amelia Andersdotter, andranamn på Piratpartiets vallista, med siktet inställt på att bli yngsta ledamoten någonsin i Europaparlamentet.

Piratpartiet är de ungas parti, de som fötts in i internetkulturen. 21-åriga Amelia Andersdotter som bor och studerar i Lund, står som andra namn hos detta valets uppstickare. De senaste veckorna har partiet fått en enorm skjuts framåt av Piratbay rättegången.

"Kanske gått om Centern"
– Vi fick riktigt många medlemmar. Häromdagen hade vi över 43 000 medlemmar så kanske vi har gått om Centern nu, säger Amelia Andersdotter (P).

Piratpartiet bildades 2006 och arbetar i huvudsak för att värna den enskilda människans integritet och rätten att fritt kommunicera på internet. För Piratpartiet är EU-valet nästan viktigare än riksdagsvalet.
– Får vi platser i EU-parlamentet, det är på EU-nivå besluten fattas.

Piratpartiet vill vara vågmästare, de har inte bestämt sig varken för höger- eller vänsterblocket. I Europaparlamentet pratar man om att tillhöra den gröna eller liberala gruppen. Något enfrågeparti tycker Amelia inte att de är.

– Internet påverkar alla människors vardag, säger Amelia Andersdotter (P).

Tänker rösta med andra
På frågan om Piratpartiet kommer att ta ställning i andra frågor, som arbetslöshet, energipolitk eller sjukvård svara hon så här:

– Vi går med i någon annan partigrupp som redan har tagit ställning i olika frågor. Sedan röstar vi med dem, om de röstar med oss.

I senaste opinonsmätningen fick Piratpartiet över fem procent av rösterna vilket ger ett mandat. Men det krävs mer om ekonomistudenten Amelia från Lund ska kunna flytta till Bryssel och bli tidernas yngsta parlamentskandidat.

– Jag tror att det kommer att går bra för oss i valet, säger Amelia Andersdotter (P). De som tror på informationssamhälle och tycker att vi behöver ett parti som kan vaka över lagarna, vet att de här lagarna bestäms i EU. De tänker säkert gå och rösta.

Amelia Andersdotter (P)

21 år bor i Lund
Studerar ekonomi
Intresse science fiction
Kandidat till Europaparlamentet

Publicerad: