Foto: SVT

Skånska moderater öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Tunga moderater i Skåne revolterar nu öppet mot partiledaren Anna Kinberg Batras inställning att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Skånemoderaternas ordförande Lars-Ingvar Ljungman har tidigare sagt att partiets ”beröringsskräck med SD” är ”lite larvig”. Nu säger han att M:s inställning kan ha bidragit till att SD vuxit.

Inför Moderatledaren Anna Kinberg Batras tal i Almedalen på Gotland idag går några tunga skånska moderater ut och föreslår att moderaterna ska närma sig sverigedemokraterna. En av dem är kommunalrådet i Höganäs.

– Jag tycker absolut man kan göra upp med SD även på riksplanet, säger kommunalrådet Peter Kovacs (M) i Höganäs till Sydsvenskan och han tillägger:

– Sverigedemokraterna har blivit ett stort parti. Man måste ta dem på allvar. Jag ställer inte upp på deras flyktingpolitik. Men vi har ett släktskap i andra frågor. SD är ett högerparti.

Oeniga med ledningen

Moderaternas officiella hållning är att pariet står för öppenhet.

Riksdagsman Anders Hansson (M) från Vellinge anser att M måste ”respektera folkviljan”  beakta varför 15 procent av de skånska väljarna röstade på SD i senaste kommunvalet och varför SD fick mer än 20 procent av rösterna i fjorton skånska kommuner, skriver Sydsvenskan.

– Vi står långt från SD, men vi måste lyssna på alla som är folkvalda. Jag tror inte att det leder till att vi lutar oss mot SD, säger Anders Hansson.

Lars-Ingvar Ljungman betecknar SD som ett ”stolleparti” utan någon politik för integration.

– Men de har haft en förmåga att sätta fokus på en fråga som uppenbarligen bekymrar en stor del av svenska folket nämligen invandringen. Många väljare tycker att vi har sopat problemen under mattan, säger Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för Skånemoderaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.