Foto: Arkiv

Skånska stjärnorna prisade

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Mörck och Sanna Nielsen delade på årets Git Gay-stipendium.

De två sångerskorna och skådespelerskorna delar på stipendiet, som är på 100 000 kronor, och får alltså 50 000 kronor var.

Stipendierna delades ut på Nöjesteatern i Malmö i samband med en stor artistgala på lördagskvällen. Utdelare var ordförande i Git Gays Artistfond, Gert Tornberg.

I sin motivering prisar juryn Marianne Mörck för hennes imponerande artistiska bredd, som innefattar allt från musikaler och operetter till talpjäser och revyer, och för att hon med en stor portion humor vågar ”bjussa” på sig själv.

Sanna Nielsen får stipendiet därför att hon trots sin ungdom redan har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, en karriär som under 2014 kulminerade i hennes bejublade musikaldebut i Dr Zjivago på Malmöoperan.

Git Gay stipendiet delas i år gången. Förra året gick stipendiet till Jan Malmsjö.

Fakta Git Gay

Revyartisten, sångerskan och skådespelerskan Git Gay (1921-2007) var också den stora primadonnan i svensk showbusiness. Hon fick sitt genombrott hos Karl Gerhard, gästspelade hos bland andra Nils Poppe och Hagge Geigert och hade stora framgångar med sin egen krogshow, bland annat på Kronprinsen i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.