Foto: Johan Wiklund

Skånske piloten arresterad i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpiloten och äventyraren Johan Wiklund är just nu mitt inne i sitt livs största äventyr.

Johan Wiklund flyger i ett gammalt dubbelldäckat flygplan från 1935. Just nu befinner han sig i Tanzania där han avvek lite från den ursprungliga kursen efter en inbjudan från flygentusiasterna Rob och Anita Linck i Arusha. Paret hade bjudit in Wilklund för att hålla ett tal på en internationell skola inför 300 elever.

– I Arusha fick jag ett fantastiskt välkomnande av en skolklass med 5-6 åringar som hade stämt upp i ”Happy Birthday” för mig. Det var en otrolig upplevelse och överraskning. Med Facebook är det svårt att hålla saker hemliga, skriver Johan Wiklund på sin blogg.

Någon vecka tidigare, när han landade på fast mark i Afrika, blev han arresterad i Kairo för spioneri. Efter ett dygn och några polisförhör släpptes Wiklund fri.

– Polisen trodde inte på min historia. Jag berättade om mitt projekt att flyga i en gammal svensk äventyrares fotspår i ett gammalt flygplan från 1936. Jag vet inte om historien var för fantastisk ... Men till slut lyckades jag övertyga dem och kunde sedan flyga söderut längs Nilen mot Luxor, berättar Johan Wiklund för SVT Nyheter Skåne.

För någon dag sedan gjorde Wiklund även en intervju med BBC Radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.