Skatteverket bestämde nyligen att lägga ner nio kontor. Nu vill kommunpolitiker ha besked om vilka spelregler som ska gälla för statliga jobb. Foto: TT

Skatteverkets flytt av 500 skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket avvaktar tillsvidare med en planerad flytt av 500 jobb från bland annat Ängelholm och Simrishamn.

Förslaget har mött stora protester och verket väntar nu på en utredning som regeringen ska dra igång.

– Jag skulle gissa att det kan röra sig om 1-2 år, säger Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson om hur lång paus han tror att det kan bli.

Han säger att det, efter den debatt som uppstått och regeringens initiativ, nästan hade varit lite provocerande att gå vidare. Bättre då att avvakta Statskontorets utredning om vilka riktlinjer som bör gälla för hur myndigheter tänker när de bestämmer var de ska ha sina kontor.

Har inte vikt sig

Ingemar Hansson säger att han inte har vikt sig för eventuella påtryckningar från politiskt håll.

– Det här är helt och hållet mitt eget beslut, säger Hansson till TT.

Nio orter berörs

Skatteverkets plan var att flytta omkring 500 tjänster från nio orter till lite större, regionala centra där verket också har kontor. Dock inte till storstäderna. Tanken var att det skulle göra verksamheten mer effektiv när kontoren växte till 100-200 personer.

De nio orter som berörs är Lycksele, Hudiksvall, Ludvika, Enköping, Mariestad, Vetlanda, Värnamo, Ängelholm och Simrishamn. Förhandlingar med facken var redan inledda.

Regeringen har sagt att Statskontoret ska få uppdraget, men direktiven är inte klara. Det ska de bli inom några veckor, enligt statsrådet med ansvar för den statliga förvaltningen, civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Jag noterar Skatteverkets beslut och vårt arbete pågår ju, säger Shekarabi och syftar på förberedelserna för utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.