Foto: Emil Langvad/TT

”Skicka fakturan till staten”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne bör skicka en faktura till staten på 15 miljoner kronor för id-kontrollerna, anser Liberalerna.

Ledningen hyser dock gott mod om att ersättning kommer ändå.

Liberalerna i Region Skåne lade på torsdagen fram förslaget att fakturera staten 15 miljoner kronor för kostnaden för id-kontrollerna. En rättslig process mot staten är enligt Gilbert Tribo (L), regionråd,  den enda vägen att förhindra att skånska skattebetalare får stå för notan.

Sveriges gränskontroller

– Justitiekanslern var mycket tydlig med att om att Region Skåne driver en rättslig process, då kommer vi att vinna den. Det enda sättet att starta en rättslig process är att fakturera staten. Sedan får de bestrida fakturan och då får vi gå till Kronofogden för att begära in betalningen, säger Gilbert Tribo.

Majoritet stöder förslaget

Förslaget stöds av samtliga allianspartier samt Sverigedemokraterna. Ledningen i regionstyrelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet beslutade att låta tjänstemännen hantera förslaget till nästa regionstyrelsemöte.

– Henrik Fritzon (S, regionstyrelsens ordförande, red. anm.) slingrar sig värre än den värsta mask på en krok. Men jag tolkar agerandet som att vi kommer fram till ett ärende där vi fakturerar staten, säger Gilbert Tribo.

Henrik Fritzon (S) säger att han har goda förhoppningar om att staten kommer att ersätta Region Skåne för kostnaderna. Förra veckan skickades en ansökan om ersättning.

Tillspetsat med faktura

– Jag har också fört en muntlig dialog med flera av de berörda statsråden och jag är hyfsat positiv till att vi ska få en ersättning. I grund och botten har jag sympati för Liberalernas förslag även om uttrycket med faktura är lite tillspetsat. Om vi skulle få avslag på vår ansökan måste vi titta på om det finns mer vi kan göra, säger Henrik Fritzon.

Han säger sig vara oförstående till den kritik som Liberalerna uttrycker efter att förslaget gått till beredning.

– Jag tycker att det är helt obegripligt att man rasar mot det beslutet. Gilbert Tribo brukar vara ganska pigg på att använda sig av svulstiga metaforer. Det är precis så man alltid behandlar förslag, i alla fall sedan jag började i politiken för 25 år sedan, säger Henrik Fritzon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet