Skyddsjägare kallas mördare

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet av kaninpest i Malmö fick kommunen att satsa extrapengar på att skjuta ihjäl lidande kaniner. Men jägarna jobbar nu under ständigt hot från folk som fördömer jakten.

Klockan är halv fem på morgonen. Nästan ingen utom jag och skyddsjägaren Micke är ute. Vi letar efter pestsmittade kaniner.

– Just nu är vi på Kulladal. Härifrån har det kommit många rapporter om smittade kaniner. Att vi kör så här tidigt handlar om hänsyn till allmänheten. Vi kör ju i bostadsområden och på cykelbanor, säger Micke.

Micke och hans 15 kollegor i den ideella föreningen Viltvårdare i Skåne har fått i uppdrag av Malmö Stad att i två veckor skjuta så många pestsmittade vildkaniner de bara kan.

Något de gör på sin fritid. Bakgrunden är att ovanligt många malmöbor har blivit upprörda av att se de sjuka djuren.

– När det är så här många skadade kaniner, bland annat nära förskolor måste vi göra något för att plocka bort kaninerna som lider, säger Arne Mattsson på gatukontoret.

Jägarna hotas

När pesten slår till svullnar kaninernas ögon igen. De blir i princip blinda. Till slut dör de. Men att vara skyddsjägare har sitt pris. Flera av jägarna har hotats. Både i skrift, tal och handgripligen.

– Det kan vara skrik från balkongen.”Vad sysslar ni med, mördare. Vi ska ta er.” Eller så kastar de sten mot våra bilar. Någon jägare har även fått rutorna krossade i sitt hem, säger Micke.

En annan jägare berättar att en man hotade att lägga ut hans bild och adress på Facebook och sa: ”Mina söner ska göra med dig det du gör med djuren”.

Helsingborg skjuter också kaninerna

Kaninpesten har drabbat flera skånska orter, men kommunerna hanterar det väldigt olika. Trelleborgs kommun låter bara naturen ha sin gång. Liksom Ängelholm som i fjol istället uppmanade invånare att själva ta livet av de smittade djuren.

I Helsingborg däremot har man som i Malmö låtit jägare skjuta ihjäl de sjuka kaninerna.

– En del hör av sig till oss och tycker att vi inte ska hålla på med skyddsjakt, men vi gör en annan bedöming, säger Arne Mattsson på gatukontoret i Malmö.

Pesten drabbar vildkaninerna vart 3:e-4:e år. Årets utbrottet är inte vara större än förut, men är i år spritt i hela stan. Micke har bestämt sig för att fortsätta med uppdraget, även om han ibland har haft sina funderingar.

– Det klart att jag har tänkt på det. Varför ska jag utsätta mig för fara och behöva ta så mycket skit. Vi gör inte detta för att vi gillar att döda djur. Vi gör det för att kaninerna lider, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.