Skyfallet kostade 160 miljoner

Publicerad

Skyfallet Arvid i fjol har hittills kostat Malmöborna 160 miljoner kronor. Vattenskadorna slog rekord och runt 2.000 fastighetsägare i Malmö och Burlöv rapporterade att de var drabbade av översvämningar.

VA Syd har avsatt nästan 50 miljoner kronor av Malmöbornas pengar för att täcka effekterna av skyfallet, skriver Sydsvenskan. Fortfarande jobbar tre personer heltid med att hantera skadeståndsanspråken från husägarna.

Till det kommer kostnaden för kommunens egna byggnader. 163 kommunala byggnader skadades och totalkostnaden för det ligger på 110 miljoner kronor.

Samtidigt är kommunen inte överens med försäkringsbolaget Gjensidige som man nu har stämt. Kommunen vill ha ersättning för alla byggnader, medan försäkringsbolaget räknar alltihop som en och samma skada.

– Även om det är 160 fastigheter så har ju de skadats genom den här händelsen ”skyfall”. Då har det ingen betydelse om det är ett hus eller 160 hus som skadats. Det är den här skadehändelsen, skyfallet, som har orsakat skadan, säger Stefan Wiklund, som är försäkringsjurist på Gjensidige, till Sydsvenskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.