Foto: Gunilla Fritze SVT

Specialbutik skapar jobb i Broby

Uppdaterad
Publicerad

Broby har fått sin första specialbutik med varor från Mellanöstern. Ägaren är en  flykting från Syrien, som såg en möjlighet att skapa jobb åt både sig själv och andra i byn.

Broby är en liten ort som fick ta emot ett stort antal flyktingar framför allt från Syrien och där har Mohmoud Alkassas startat ortens första specialbutik med varor från Mellanöstern som många nya invånare efterfrågar.

– Jag upptäckte när jag kom till Broby att det fanns många som har arabiskt ursprung.  De saknar varor från Mellanöstern. Hittills har de varit tvungna att åka till stora städer för att handla visa arabiska varor. Då kom jag på idén att starta Giddo Market, säger Mamoud Alkassas.

Snickare i Syrien

Mahmoud  jobbade som snickare i Syiren men när han kom till Sverige för två år sedan då valde han att börja en ny karriär, som köpman.

– Jag har fått praktik som snickare här i Broby, men upptäckte att min kropp klarar inte av snickare yrket längre. Därför startade jag Giddo Market, som betyder farfars butik på arabiska.

Planerar att växa

– Det är jätte kul att Giddo Market har öppnats här, det blir mycket lättare för oss att få tag på varorona som vi  tidgare bara kunnat köpa i Kristianstad eller Malmö, säger Batol Ganin, en kund i affären.

Tanken bakom Giddo Market är att  Mahmoud ska försörja sig själv och ge fler arbete i Broby. Hans mål är att växa här och att öppna fler Butiker på andra platser i landet.

Snart tre anställda

– Just nu har jag två anställda och den tredje börjar snart. Det har gått mycket bra för Giddo och jag vill göra butiken mycket större. Vi planerar också att öppna på andra platser i landet, som t ex Göteborg där vi letar efter en lokal just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.